21. jul
Prosjekter: Johanne Laache har flere baller i luften. I september og oktober står hun i regien for prosjektet «Winter Choir». For tiden har hun også broderier hengende til utstilling på Nannestad bibliotek.
 
– Det blir spennende
Det begynte med en vag idé. Nå blir kunstprosjektet til Johanne Laache snart satt ut i live.

Publisert: 03.aug.2017 21:00
Oppdatert: 03.aug.2017 21:09

Etter flere år med kunstutdannelse i utlandet kom hun tilbake til Norge med en idé om et nytt prosjekt. Resultatet ble «Winter Choir», et kunstprosjekt hvor tre kor, ved hjelp av sang, tolker resitasjoner fra Koranen.

– Det kan kanskje høres litt kontroversielt og annerledes ut. I begynnelsen var det en del som sa nei til å være med på prosjektet. De var redde for å krenke, forteller Johanne Laache.

Forståelse og formidling

«Winter Choir» handler imidlertid om det motsatte av krenking. Det handler om forståelse og formidling.

– Jeg har tre kor med på prosjektet. Det hele vil gå ut på at sangerne får høre resitasjoner, altså opplesninger av Koranen, også skal de tolke det de hører og formidle dette videre til publikum ved bruk av stemmen sin, sier Laache.

«Winter Choir» vil bli framført på tre ulike plasser i Oslo, i løpet av høsten.

– Den første framføringen blir 2. september, i Ekebergparken med Oslo Domkor, forteller Laache, og legger til at de to påfølgende framføringene vil bli senere i september og oktober.

ULIKE TOLKNINGER

Under framføringene vil sangerne fra korene stå spredt rundt i parken og kirkene, og tanken er at publikum skal kunne oppleve framføringen fra ulike hold.

– Sangerne lytter jo til den samme opplesningen, men det vil kunne bli ulike opplevelser med omgivelsene og sangernes tolkning av det de hører, påpeker Laache, som har arbeidet med prosjektet i to år.

Poenget med kunstprosjektet er ifølge Nannestad-jenta å utforske oversettelsen mellom ulike religioner og kulturer, samt bruke bønnens form som et utgangspunkt for å drøfte inntrykk og fordommer av Islam i Norge i dag.

– Jeg ønsker å vise at det er en flertydighet i bønn og flere måter å se Islam på, sier hun.

Sitte igjen med en følelse

Ønsket er at publikum skal sitte igjen med en følelse etter å ha sett framføringene.

– Det er litt som med kunst generelt – ikke nødvendigvis et klart svar eller en rett følelse, men jeg håper at folk vil føle noe. Enten det måtte være at de får en følelse av ro, blir nysgjerrige eller begynner å undre.

Laache håper nå at mange vil ta turen for å få med seg minst én av framføringene.

– Absolutt! Det blir veldig spennende når vi setter skikkelig i gang, avslutter hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no