22. aug
 
– Det er lagfølelsen jeg husker best fra Forsvaret
Med en ivrig kronprins Haakon på sidelinjen presses kvinner og menn til det ytterste for å finne framtidas beste ledere. Selv husker kronprinsen godt sin egen tid i Forsvaret.

Publisert: 15.jan.2018 21:00
Oppdatert: 16.jan.2018 08:41

Det blåser friskt og regner lett i det én av deltakerne på opptak og seleksjon i Hæren hiver seg ut i isvannet i Aurtjern på Sessvollmoen. Kronprins Haakon, selv admiral og general, følger spent med. Oppe på isoverflaten gjør to lagkamerater en viktig jobb. De sørger for å få mannen i isødet i sikkerhet.

– Hva husker kronprinsen best fra sin egen tid i Forsvaret?

– Det var en veldig variert og fin tid, med mange spennende utfordringer. Jeg husker godt hvordan vi ble testet fysisk og psykisk med lite søvn og mat, og ganske heftige utfordringer. Det er noe av det jeg husker aller best.

– Og så husker jeg den gode lagfølelsen spesielt godt. Det er kanskje den jeg husker best fra Forsvaret. Den var viktig når man hadde vært gjennom tøffe tak. Du blir godt kjent med de andre, sier kronprins Haakon i et intervju med EUB.

To ukers opptak

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) gjennomfører to ukers opptak og seleksjon for å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn til lederutdanning i Forsvaret. Opptaket pågår fram til 19. januar, og elever til grunnleggende befalskurs i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren kjemper om å komme gjennom nåløyet. Kronprinsen fulgte nøye med i sitt tre timer lange besøk. Det samme gjorde forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen.

– Hvordan har kronprinsen hatt det her på Sessvollmoen i dag?

– Det har vært svært interessant å se hvordan Forsvaret driver med opptak. Det er gjenkjennelig fra jeg selv var med på det. Det er opplagt også lurt å samle alle våpengreinene her på Sessvollmoen i et felles kompetansesenter, sier kronprins Haakon, som selv var en del av Sjøforsvaret.

Vil stige i gradene

– Hvordan tror du det var å få besøk av kronprinsen her i dag?

– Det er svært viktig. Kronprinsen er umåtelig interessert. Han stiller mange spørsmål, er kunnskapsrik og har en rik fortid selv som marineoffiser, sier forsvarssjefen. Jessheim-bosatte Morten Andersen er blant dem som er i ferd med å fullføre opptaket. Han har jobbet i Forsvaret i ni år, og jobber til daglig innenfor kjemiske, biologiske, radioaktive og nukleære stridsmidler.

– Målet mitt er å stige litt i gradene i laget. Derfor har disse dagene vært spennende. Vi er blitt testet skikkelig, sier Andersen.

Fakta om lederopptaket

  • Pågår på Sessvollmoen fra 6. til 19. januar.
  • Deltakerne blir selektert til grunnleggende befalskurs i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren.
  • Kronprins Haakon og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen besøkte opptaket mandag.
  • Seleksjonen arrangeres for å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn til lederutdanning i Forsvaret.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Godt humør: Kronprins Haakon hadde mange interessante spørsmål underveis. Til høyre står forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no