18. jul
 
– Det er spennende å se at det jeg tegnet blir en glassfigur
Norah Hansen (10) fikk være med da glasskunstnere hos Hadeland Glassverk startet produksjonen av hennes glasskulptur Instrument.

Publisert: 21.apr.2018 21:00
Oppdatert: 21.apr.2018 22:24

Ovnen var fyrt opp til 1150 grader, og den like varme glassmassen ble fylt i former som er spesiallagd til Norahs skulptur som skal få sin plass i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken. Den 7. juni skal den og tre andre nye skulpturer avdukes.

SKOLEKONKURRANSE

Norah går i femte klasse på Kringler-Slattum skole, og deltok i en skolekonkurranse for 5.- og 6.-klassinger på Østlandet om å tegne forslag til nye skulpturer til prinsessens skulpturpark. Juryen falt for Norahs design av en glasskulptur hun har kalt Instrument. Like før jul i fjor fikk hun vite at hennes skulptur var valgt.

– Det var veldig morsomt at min skulptur ble valgt, og skikkelig kult å få være med til Hadeland Glassverk for å se hvordan de skal lage den. Det er spennende å se at det jeg tegnet blir en glassfigur. Jeg tror den blir ganske fin, men det er mye jobb. Akkurat det tenkte jeg jo ikke på da jeg tegnet skulpturen. Jeg gleder meg til den skal settes opp i parken, sier Norah.

På spørsmål om hvorfor hun valgte glass som materiale svarer Norah at hun synes fargene ser bedre ut på glass.

En stolt mor var også med da Norah og hennes kunst- og håndverkslærer Astrid Flatjord besøkte glassverket.

– Vi er veldig stolte av Norah, og det er fascinerende og spennende å se hvordan skulpturen blir produsert. Norah er den kreative i familien. Det er stort at skulpturen skal får sin plass i prinsessens park, sier mamma Erika Hansen.

17 FORMER

På plass var også Nina Molven fra Fargefabrikken, som er prosjektleder i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.

– Det er veldig spennende at Norah er så bevisst på glass. Formen er spennende, og som skaper noen tekniske utfordringer. Vi er spente på resultatet. De andre skulpturene er lagd av granitt, bronse og stålrør, sier Molven.

Hos Hadeland Glassverk har de lagd til sammen 17 former som det skal støpes deler som skal settes sammen og bli Instrument.

– Det er sveiset 16 mindre former, og en stor form er skjært ut med laser. Det tok alene nesten ei uke. Det er veldig moro med et sånt oppdrag, sier Jan Erik Sørumshagen, prosjektansvarlig hos Hadeland Glassverk.

Han opplyser at det er en omfattende prosess før skulpturen er ferdig.

– Først må delene støpes i former og deretter avkjøles i 48 timer for å få bort alle spenningene i glasset. Deretter er det mye etterarbeid, med blant annet sliping og polering, sier Sørumshagen.

SE VIDEO FRA BESØKET HOS HADELAND GLASSVERK

– JOBBET MÅLBEVISST

Astrid Flatjord, Norah Hansens kunst- og håndverkslærer på Kringler-Slattum skole, er både stolt og glad for at Norahs skulptur ble valgt ut til prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.

– Det er klart at denne prisen er en anerkjennelse av hvordan vi jobber i kunst- og håndverkstimene. Vi prøver å jobbe variert og kreativt med ulike materialer og teknikker innenfor hovedområdene i Læreplanen. Denne gangen var altså utgangspunktet en konkurranse, og temaet var å designe en skulptur til Ingrid Alexandras skulpturpark. Jeg viste klassen mange ulike typer skulpturer på nettet, naturalistiske og abstrakte, sier Flatjord.

Hun forteller at de snakket om at abstrakte former ikke må bety noe, men de også kan være symboler, eller bare pene å se på.

– Så var det fargevalg og refleksjon over materialvalg. Det snakket vi mye om – glass, trevirke, plast, metall, gips, tekstil, stein, med mer. Hva passer for min figur, og den må tåle å stå ute. Kan den stå rett på bakken? Da kom vi inn på hva en sokkel er, og hva kan den være laget av, sier Flatjord.

Størrelse av hele figuren var også et tema, og oppdragsgiver ville gjerne ha navn på den.

– Jeg så at Norah jobbet målbevisst med oppgaven, og besvarelsen inneholdt alle momentene. Hun skrev en god forklaring ved siden av tegningen sin. Formen hun laget er veldig tiltalende, og Instrument passer suverent som tittel. Rosafargen gjør den luftig og glad i uttrykket. Som lærer er det morsomt når elevene tar arbeidet på alvor, viser kreativitet og gjør sitt aller beste. Jeg vil også si at klassen som helhet leverte mange gode forslag, noe Nina Molven fra Fargefabrikken sa de hadde lagt merke til. Det er en veldig hyggelig tilbakemelding. Nå gleder vi oss til fortsettelsen i prosessen, sier Flatjord.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
INSTRUMENT: Norah Hansens tegning.
LÆRER: Astrid Flatjord, kunst- og håndverkslærer ved Kringler-Slattum skole.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no