17. jul
ALS TIL STORTINGET. Mona Hytjanstorp Bahus besøkte for noen år siden Stortinget og la fram sin sak om ALS for daværende Høyres partileder Erna Solberg. Her sammen med ALS-syke Else Marie Knutsen
 
– Det er virkelig bra at dette blir løftet fram i Norge
OSLO/NANNESTAD. Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 15 millioner kroner til forskning på ALS, MS og demens.

Publisert: 11.mai.2017 14:00
Oppdatert: 11.mai.2017 14:27

– Det er virkelig bra at dette blir løftet fram i Norge. Det er stor jubel i foreningen, selv om 15 millioner kroner er ikke en kjempestor sum i denne sammenhengen. Men vi er på riktig veg. Det er vi selvsagt svært glade for, sier Mona Hytjanstorp Bahus fra Nannestad, leder for Stiftelsen ALS Norsk støttegruppe.

Bahus har siden 2008 jobbet for å øke fokuset på ALS (amyotrofisk lateral sklerose). Hennes far døde

– Vi har fra pårørendesiden fått til ganske mye, og det er flott at regjeringen også nå bidrar, sier Hytjanstorp Bahus.

Hun opplyser at det finnes en medisin mot ALS, som er godkjent i utlandet.

– Vi håper den skal bli godkjent også i Norge, sier Hytjanstorp Bahus.

FORSKNINGSLØFT

– Det viktigste vi kan gjøre i Norge nå og i årene framover er å øke forskningsinnsatsen på disse sykdommene. I revidert nasjonalbudsjett i dag tar regjeringen et forskningsløft på dette området. Dette er en del av vår satsing på hjernehelse og jeg er svært, svært glad for at innsatsen rettes spesielt mot disse tre krevende diagnosene og sykdommene, sier Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen.

Hun opplyser at hjernesykdommer rammer ett av tre mennesker i løpet av livet.

– Nå tar Høyre og regjeringen et viktig løft for mer forskning slik at vi tidlig kan behandle pasientene, sier Trøen.

BEHOV FOR MER KUNNSKAP

Hun mener at man for noen sykdomsgrupper, som ALS, MS (multippel sklerose) og Alzheimer (demens) mangler kunnskap både om årsaker og hvordan vi best skal behandle pasientene.

– Mange av pasientene som rammes av hjernesykdommer, ønsker å delta i kliniske studier nasjonalt og internasjonalt. Forslaget fra regjeringen til å etablere et senter for fremragende klinisk helseforskning for sykdommer som rammer sentralnervesystemet, vil bidra til at norske fagmiljøer øker kompetansen og får mer ressurser til å delta i internasjonale studier. Med denne finansieringen til forskning på ALS, MS og demens gir vi pasientene større mulighet til tidlig å ta del i utprøvingen av ny diagnostikk og nye behandlingsformer. Dermed kan vi gi dem en mer effektiv og trygg behandling. Dette er det pasientorganisasjonene ønsker mest av alt, sier Trøen.

LES OGSÅ: Støtter ALS-forskningen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KUNNSKAP. Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen, mener det er behov for mer kunnskap om hjernesykdommer.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no