18. jul
Delte meninger. Det er en stund siden taket i administrasjonsbygningen var nymalt. Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap), Gunnar Bakken (Jessheim Byutvikling), Lars Egil Berg (Sp) og ordfører Tom Staahle (Frp) hadde forskjellig syn på saken. Bakken og Staahle ville rive og sette opp nytt. Jørgensen Schumacher og Berg ville bevare.
 
- Det siste igjen av Jessheims industrihistorie
JESSHEIM. Noen rister på hodet. Andre jubler. Nå skal det gamle huset på Dampsaga få en nødvendig ansiktsløftning.

Publisert: 06.mai.2016 16:14
Oppdatert: 27.jan.2017 14:08

Det er flere store hull i den gamle administrasjonsbygningen. I vegger og mellom etasjer. Det gjør det lett å høre sentrale Ullensaker-politikere snakke med hverandre. De er på befaring for å ta bygningsmassen i nærmere øyesyn. Flere steder flasser det av veggene. Enkelte steder har noen skrevet med tusj på veggen.

Få - om noen bygg på Jessheim - har skapt like høy temperatur i lokalmiljøet de siste månedene. Alle er enige om at noe må skje med bygningen, men flere ønsker forskjellige veier inn i framtida. Jessheim Byutvikling hadde opprinnelig forpliktet seg til å sette den vernede bygningen i stand gjennom restaurering og gjenbruk av opprinnelige bygningsdeler.

Men så søkte de kommunen om å få rive og erstatte den med en ny bygning.

- Handler om tradisjoner

- Det er lite industrihistorie i Ullensaker. Dette er det eneste som er igjen. Derfor blir det ikke det samme å rive og sette opp en tilsvarende bygning. Det handler om å bære med seg noen tradisjoner og verdier, sier Aps Janka Holstad, og får full støtte av Høyre og Sp.

Frp og KrF ønsket riving og gjenreisning, men ble nedstemt.

- Riv og bygg nytt. Hent opp dampmaskinen, sett den i en glassmonter og belys den. Hvis ikke løpes det en risiko for å få et ufunksjonelt bygg, sier ordfører Tom Staahle (Frp).

Brukt til kontor og hvilerom

Nå skal administrasjonsbygget fra 1880-tallet bevares. Nå skal det komme nytt liv der. Til stor glede for Akershus fylkeskommune, Ullensaker Kulturråd, Ullensaker Historielag, Fortidsminneforeningen Avdeling Romerike og en rekke andre i lokalbefolkningen.

Nøyaktig hva det blir kommer opp til politisk behandling senere. Bygningen tilhørte Ullensaker Dampsag og Høvleri, og skal ha blitt brukt som kontor, bolig og hvilerom for arbeiderne ved Dampsaga.

- Det er noe med sjarmen og sjelen som et gammelt bygg har, sier Høyres gruppeleder Karianne Raad Wanggaard.

Den sjelen og sjarmen skal bevares på Dampsaga nå. Parallelt med byggingen av hundrevis av leiligheter i nabolaget.

Slik tenker aktører om administrasjonsbygningen

Akershus fylkeskommune: Ved å fjerne det gamle bygget og oppføre en kopi vil man få et helt annet uttrykk, og huset vil framstå som et nytt bygg oppført i gammel stil. Bygget vil dermed miste sitt alderspreg og historiske dimensjon.

Ullensaker Kulturråd: Vil sterkt fraråde at rivningstillatelse blir gitt. I stedet bør søker pålegges å sette huset i stand innen en gitt tidsfrist.

Ullensaker Historielag: Grunnen for at bygget skulle vernes, var at noe av stedets historie og identitet skulle bevares. Dette bygget og dampmaskinen, som sto for driften av sag og høvleri, vil sammen kunne danne en god ramme for å formidle denne historien.

Fortidsminneforeningen Avdeling Romerike: Husets grunnkonstruksjoner er ikke vesentlig skadet, og tilstandsvurderingen viser at det er en kurant sak å sette bygget i stand.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no