24. jul
 
– Det skal fortettes og bygges, men det må også legges til rette for folk
JESSHEIM. – Om Jessheim skal fortsette å være et attraktivt sted må byen skille seg ut, sier Ola H. Fjeldheim.

Publisert: 15.apr.2017 21:00
Oppdatert: 18.apr.2017 11:35

Områdereguleringen av stasjonsområdet og rådhusplassen på Jessheim er i full gang. Ullensaker kommune har mottatt en rekke innspill – deriblant fra Ola H. Fjeldheim. Han har jobbet som kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune. Nå er han generalsekretær i Fortidsminneforeningen, bor på Algarheim og har et hjerte som banker for Jessheim. Området det her er snakk om omfatter kommunens rådhus, kulturhuset, jernbanestasjonen og kollektivknutepunktet.

– Legg til rette for folk

– I tillegg er dette reguleringen som skal definere de viktigste fellesområdene for dem som skal bruke Jessheim til hverdag, fritid og høytid. Her gikk rosetoget i juli i 2011, her går skoletog og borgertog hver 17. mai, her holdes talene. Området er i tillegg den muligheten vi har til å binde sammen fellesområder og grønne områder i sentrum. Det skal fortettes og bygges, men god byplanlegging fordrer også at man legger til rette for folk, sier Fjeldheim. Han legger til at konkurransen mellom byene på Østlandet blir hard i årene framover.

– Om Jessheim skal fortsette å være et attraktivt sted må byen skille seg ut. Skal vi vinne denne konkurransen må vi nå ta valg som gir god kvalitet, sier han.

Her er hans råd for å sikre en by med høy kvalitet som kan vinne konkurransen:

Bussterminalen flyttes vekk fra dagens plassering.

– I dag er trafikken uoversiktlig, avviklingen for både buss, biler, syklister og fotgjengere er uhensiktsmessig og til tider farlig. Terminalen bør legges på bakkeplan under et bygg på SAA2 og SAA3, tilsvarende det man har i Bergen, Oslo, Stavanger og i andre byer, sier han.

Dagens bussterminal og taxiholdeplass (SAA1) settes av til grøntareal/friareal.

– Jessheim sentrum har i dag kun enkeltstående mindre grøntområder, med Herredshusetparken, Stasjonsparken, den kommende Sagaparken og områdene rundt Rådhuset og mot Jessheim kirke. Dette er viktige områder, men som enkeltstående elementer blir de for isolerte. Området med dagens terminal ligger imidlertid slik til at det visuelt sett kan binde sammen de mindre parkområdene til et sammenhengende belte, hvor også Rådhusplassen vil inngå, sier Fjeldheim.

Opprett aktivitetsparker.

– Både i Drammen og på Hamar – begge på sine vis forbilder i stedsutviklingen i Norge – er det opprettet aktivitetsparker. En helhetlig park ved stasjonen vil ha en tilsvarende plassering, men også et tilsvarende potensial. Denne parken bør ha en blanding av underlag – ikke bare gress – kombinert med aktivitetsapparater, sitteplasser og lekeområder, poengterer Fjeldheim.

Det åpne rommet.

Moderne byer skal bebygges tett. Dette er et innarbeidet prinsipp som har mange klare fordeler. Imidlertid er det også slik at alle gode byer har noe luft midt i selve sentrum. Dette forsterker sentrumsfølelsen og attraktiviteten til stedet. Det er viktig å beholde åpenhet og luft rundt de viktigste delene av sentrum.

Historie og identitet.

– Stasjonen er ett av to signalbygg på Jessheim. Det er klart det viktigste. Stasjonen er selve begrunnelsen for tettstedet. Stasjonsbygningen vil tåle et bygg med noe høyde på nordsiden, men ikke høye bygg på alle sider. Den vil da bli bortgjemt og meningsløs, stasjonsområdet vil bokstavelig talt falle i skyggen. Stasjonen er det eneste fredete bygget i Jessheim sentrum. Et bygg på SAA1 vil være vesentlig skjemmende for dette kulturminnet, og i konflikt med hensikten bak fredningen.

– Dagens siktlinje mellom Herredshuset og stasjonen er en særlig viktig kvalitet som ikke må ødelegges, avsluttet Fjeldheim.

– Høringsfristen for områdereguleringsplanen for dette området gikk ut i begynnelsen av februar, men Statens vegvesen og Akershus fylkeskommune har innsigelser, sier Atle Sander, konstituert avdelingsleder og arealplanlegger på reguleringsplanavdelingen i Ullensaker kommune.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
VIKTIG. Ola H. Fjeldheim mener det må fortettes og bygges, men er opptatt av at det også legges til rette for aktivitet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no