13. nov
 
Tørken skaper store utfordringer for bøndene: – Dette blir et realt underskuddsår
Tørken skaper enorme utfordringer i landbruket. For Birgit Støverud Johnsrud og Steinar Johnsrud blir det garantert et underskuddsår. – Det er krise i norsk matproduksjon, sier Birgit Støverud Johnsrud.

Publisert: 14.jul.2018 06:00
Oppdatert: 14.jul.2018 07:33

Bøndene på Øvre Romerike trenger i øyeblikket 4.797 rundballer og høyballer. 1.133 dyr mangler fôr (se egen sak). Mange frykter nå masseslakt i landbruket, blant annet for å sikre nok fôr til gjenværende dyr. På Eidsvoll Verk merker Birgit Støverud Johnsrud og ektemannen Steinar den prekære fôrmangelen på kroppen. De har 53 ammekuer og ungdyr, må slakte mange flere dyr enn normalt og må hele tiden tenke kreativt for å skaffe nok tilgjengelig fôr til dyrene. Graset har sluttet å vokse og tørker inn, så det blir ikke nytt beite til kuene. Beitesesongen er forkortet og mange må begynne å bruke av vinterfôret. På Johnsrud bruker de også åkeren som beite.

Har kontaktet naboen

– Du ser hvor gult det er blitt her. Det skulle det vokst nytt beite som skulle vare helt til høsten. Situasjonen er prekær, og vi har mye dyr i skogen. Det er lite å spise og minimalt med vann i bekkene også, sier Birgit Støverud Johnsrud. På gården har de 214 mål dyrket mark. I tillegg eier de 400 mål skog på grensen mot Hurdal. På et godt år produserer de 250 rundballer. I år havner de nede på 90. Når EUB er innom står noen dyr og stripebeiter på jordet. På andre siden av strømgjerdet er det gult.

– Det er ingen tilvekst. Det spørs om dyrene i skogen kan gå der til september. Vi har også spurt naboen om vi kan få kjøpt all halmen deres, sier Birgit. Hun legger til at halm i seg selv ikke et fullgodt fôr, men at det hjelper i forhold til struktur sammen med kraftfôr.

Taper neste års inntekt

– Det er definitivt en krisesituasjonen. Det er vanskelig å skaffe fôr, og dette gjelder for hele Nord-Europa. Så det er ikke lett å importere grovfor heller, sier hun.

– Hva betyr det for dere?

– Vi må spe på med kraftfôr utover vinteren, og det kommer etter at vi har brukt penger på å så korn og gress i enga. Det blir bare utgifter. Når vi må slakte unna ekstra dyr taper vi neste års inntekt også. Normalt balanserer vi oss omtrent i null. Dette blir et realt underskuddsår, sier Birgit Støverud Johnsrud.

– Det er klart det går utover økonomien. Det vil ta mange år å bygge det opp igjen, sier Steinar Johnsrud. Både han og kona har andre jobber ved siden av i tillegg til landbruksnæringen.

– Nå krysser vi fingrene for at det skal komme mye regn framover. Regn kan bøte på noe, men mye av skadene er allerede skjedd, både i forhold til korn og eng, sier Birgit Støverud Johnsrud.

– Hardt for bransjen

Bransjefolk sier den prekære tørkesituasjonen i landbruket rammer hele bransjen.

– Det er hardt for bransjen, og dette er selvsagt noe vi ikke liker. Vi registrerer et økt ønske om å slakte storfe allerede, og vi forventer langt mer slakting enn normalt utover sommeren og høsten. Vi ser også at bøndene blir langt mer betenkte i forhold til å sette på flere dyr. Dette kan få store konsekvenser for bransjen, ikke bare i år, men flere år framover, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund. 

– Slakteriene blir overfylte, og varene må inn på fryselager til store kostnader. Det blir også prispress for å få det ut igjen i markedet. Tørkesituasjonen har ikke vært så ille siden 1970-tallet. I dag er kua et hyperfølsomt instrument. Den gangen var det litt mer lada. Hadde du noe på tanken, så gikk det. Nå går kuene på flybensin, sier Juul-Hansen.

Råd for å unngå slakt

1. Suppler med alternative fôrtyper, for eksempel kraftfôr.

2. Felleskjøpet Agri oppfordrer alle kornprodusenter/frødyrkere til å ta vare på halm/frøhalm til dyrefôr i år.

3. Når det gjelder enga er det viktig å tenke på å få størst mulig mengde. 

4. Det blir også viktig å få utnyttet utmarks-/innmarksbeitene maksimalt.

5. Det kan være aktuelt å så opp igjen arealer ved regn.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no