20. okt
ULVEDREPT. Så langt har man funnet 25 drepte sauer og sett mange skadde dyr etter ulvens herjinger i Skrukkelia. Foto: Statens naturoppsyn
 
Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!
HURDAL. 25 drepte sauer og et stort antall skadde dyr – det er resultatet så langt av ulvens herjinger i Skrukkelia i Hurdal. – Dette har vært et helvete, sier rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Hans Petter Klokkerengen til EUB.

Publisert: 31.mai.2017 14:00
Oppdatert: 02.jun.2017 06:57

Det var tirsdag morgen at ulvens sauemassakre ble oppdaget i et område mellom Skrukkliesjøen og Gran, men godt innpå Hurdal-siden. Fylkesmennene i Oslo og Akershus og Oppland ga umiddelbart skadefellingstillatelse fram til fredag formiddag.

Jakten startet med én gang, men den har så langt ikke gitt resultater. En jeger EUB sier til EUB at det er meget vanskelig å jakte ulv på barmark.

SAU TATT VED ØYANGEN

Det ble torsdag rapportert at det nå er ulvedrept en sau ved innsjøen Øyangen på Hadelandssida. Der er det også funnet spor etter ulven, som man antar er den samme som har herjet i Skrukkelia.

En mann har tipset EUB om at det mellom Lygna og Skrukkelisjøen krysset en ulv 20 meter foran bilen hans om kvelden 11. mai.

– Jeg gikk ut av bilen, og ulven sto bare ti meter unna meg på nedsiden av vegen. Den var rolig og avslappet og det virket som om det var en ganske ung ulv, forteller mannen.

SETT FLERE SKADEDE SAUER

Klokkerengen ble raskt kalt ut til skogsområdet for å være med på letingen etter døde sauer og for å avlive skadde dyr ved å skyte dem.

– Vi drev på til langt på natt til onsdag oppi Skrukkelia. Ved midnatt hadde vi funnet 32 drepte sauer, og det letes fortsatt etter skadene.  Det er også sett mange blodige og skadde dyr som vi ikke fikk tak i. I tillegg kan det være flere som vi kanskje ikke finner før de dør etter store lidelser over lang tid. Det har vært et helvete, sier den erfarne skogs- og rovviltmannen.

TROR ULVEN LEKER SEG – OG AT HAN IKKE GIR SEG NÅ

– Hvorfor dreper ulven mange flere dyr enn han spiser opp?

– Det store spørsmålet er akkurat det. Jeg tror han synes det er moro å leke med de små lammene, akkurat som kattens lek med musa. Og han gir seg ikke nå. Vi går bare og venter på et nytt angrep. Vi må drive på å lete etter ham helt til han blir borte av seg selv eller skutt, sier Klokkerengen.

SETT ULV I OMRÅDET TIDLIGERE I ÅR

Det er sett ulv i området tidligere i år, og også Lygna-distriktet like før beiteslipp.

– Vi er usikre på om det dreier seg om flere ulver, men det er bare én som har herjet i saueflokken i Skrukkelia. Det som er så vanskelig, er å vite hvor han befinner seg nå. Vi kan være ute i skogen og lete, og den kan være like i nærheten, men den kan også ha løpt langt av gårde, sier han.

FLERE TUSEN SAU I OMRÅDET

Klokkerengen sier at det er sluppet flere tusen sauer i dette beiteområder.

– Nå kontrollerer saueeierne hele området. Også i Eidsvoll, Gran, Toten og deler av Nannestad og resten av Hurdal, er det folk ute, forteller han.

Han kjenner hurdølingen som eier de drepte sauene, men forteller at denne ikke ønsker å stå fram i media.

– Han har det tøft nå. Det er en traumatisk opplevelse for ham, sier han.

– Hva med deg selv?

– Jeg har vært med på mange slike hendelser og er vant til mye. For meg har det blitt en jobb, svarer den erfarne rovviltkonsulenten.

Les også: Så en ulv som krysset Skrukkelivegen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STORT OMRÅDE. Etter ulvens herjinger, ligger det døde sauer i et stort område i Skrukkelia.( foto: Statens naturoppsyn)
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no