21. nov
 
Ane og Siv Irene reddet gutt fra å drukne i Andelva: – Dette kunne brått gått skikkelig galt
Siv Irene Moe og Ane Melby hoppet i vannet og reddet trolig livet til en gutt i Andelva fredag. – Vi har en påminnelse til alle foreldre: Snakk med barna deres om badevettreglene. Denne gangen gikk det heldigvis bra, sier de to.

Publisert: 02.jul.2018 20:30
Oppdatert: 02.jul.2018 15:39

Det er fredag ettermiddag. Venninnene Siv Irene Moe og Ane Melby har rigget seg til for å nyte sola på de idylliske øyene i Andelva det går bru ut til nedenfor Eidsvollsbygningen. Det er bare dem der. I tillegg leker og bader tre gutter i barneskolealder rett bortenfor.

Plutselig ser de den ene gutten forsvinner under vann. Han dras med nedover av strømmen.

STUPER UT I STRØMMEN

Kameraten hans hopper umiddelbart ut i vannet. Han klarer så vidt å få løftet hodet hans over vannet – men må gi tapt før han selv dras under igjen, og må svømme i land. Raskt og instinktivt stuper Siv Irene ut i den kalde strømmen for å finne gutten. Kameratene roper desperat fra land, mens Ane Melby står på fast grunn med vann til brystet for å kunne ta dem opp.

Det virker som sekundene står stille, idet Siv Irene dukker ned og forsvinner under vann. Heldigvis kom to hoder opp av vannet. To klamrende hender henger rundt halsen til Siv. Hun svømmer etter beste evne inn mot land, hvor Ane får dratt gutten i land. Hun frykter han ikke puster. I samme øyeblikk hoster han opp vann og slim. De hadde klart å redde han. Han var i live. Igjen sto to skjelvne damer. Sjeleglad for at de tok turen dit, akkurat i dag, for første gang.

– Helt skjelven

Lørdag morgen er de tilbake på badeplassen.

– Jeg blir helt skjelven når jeg kommer tilbake hit, og kjenner det i kroppen ennå. Vi var helt fulle av adrenalin. Dramaet varte i cirka seksti sekunder, det føltes som ti minutter, sier Ane Melby

– Ja, fy fader for en opplevelse. Vi handlet på instinkt uten å tenke. Jeg fikk tak i han der ute, sier Siv Irene Moe og peker.

– Det var ikke mye om å gjøre før dette kunne gått mye verre. Hadde ikke jeg fått tak i han der, så hadde vi ikke hatt sjans til å finne han videre nedover i strømmen her, legger hun til.

– Hva tror dere hadde skjedd om dere ikke var her?

– Da mener vi det er to scenarioer: Enten hadde de latt være, fordi de følte trygghet i at vi var her og fulgte med. Det andre er at han hadde drukna, sier de to.

Moe og Melby understreker at de absolutt ikke går ut med denne historien for å få heltestatus eller oppmerksomhet. De har derimot et viktig budskap.

DIALOG MED BARNA

– Mange barn og unge i dag vil være med på leken, være tøffe og modige. De tør ikke å si ifra at de ikke kan eller tør være med på alt, sier Ane Melby.

–Vi har derfor en klar oppfordring: Foreldre må snakke med sine barn og unge, og vite hva de driver med. Lær dem badevettregler og skap en kultur hvor det er tøft og lov å sette egne grenser. De skal man heie på, sier de to.

De understreker samtidig at det ikke var noe gruppepress som var årsaken til fredagens ulykke, og roser de tre ungguttene for godt kameratskap og støtte.

– På brua på vei ut til øya henger det to livbøyer, i tillegg til badevettreglene. Det er gull verdt, men det kunne gjerne vært én livbøye ute på øya også, sier Melby.

– Er man svømmedyktig, er flere og har tilsyn på land er det sikkert ikke noe problem å bade her, hvis ikke tror jeg man heller bør finne bedre og tryggere badeplasser, avslutter de to.

– Må redde og varsle

Ved en drukningsulykke er sekundene dyrebare, og det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig.

– Man må umiddelbart prøve å få opp vedkommende, samtidig som man må få noen til å varsle 113. Der får man kyndig veiledning for hva man skal gjøre, samtidig som både brannvesen med redningsbåter  og ambulanse starter utrykningen. I slike situasjoner rekvireres også luftambulansen, som har mulighet til å fly og hente dykkere, sier stasjonsleder Tormod Bekk ved ambulansestasjonen på Eidsvoll.

– Den enkle huskeregelen er at man skal redde og varsle, sier Bekk.

Hver sommer har de flere utrykninger til drukningsulykker i distriktet.

LES OGSÅ: Redningsskøyta redder liv

Ikke bad alene

Så langt i år (til og med mai) har 37 mennesker omkommet som følge av drukning, mot 29 i samme periode i 2017. Statistikken for juni er ikke ferdigstilt ennå.

I mai druknet elleve personer: Åtte menn, to kvinner og ett barn. To av drukningene skjedde i forbindelse med bading, ifølge Redningsselskapet. 

– Bad alltid sammen med noen, og sjekk forholdene før du bader. Har du med barn, er det viktig å alltid holde et øye med dem. Barn som leker ved vannet bør dessuten ha på flyteplagg, oppfordrer Lind i Redningsselskapet.

– Det fine været i store deler av landet har ført til at langt flere har tatt sjøen og stranda i bruk, legger hun til.

Badevettreglene

  • Bruk redningsvest i båt, på brygge og nær vann.
  • Lær å svømme.
  • Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen.
  • Bad helst sammen med andre.
  • Stup bare der det er dypt.
  • Svøm langs land.
  • Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett.
  • Dytt ikke andre ut i vannet og dukk aldri noen under vann.
  • Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel.
  • Rop på hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers.

 
SKJELVEN: Ane Melby og Siv Irene Melby ble helt skjelvne da de var tilbake på badeplassen lørdag morgen.
BADEVETT: Sammen med livbøyene henger badevettreglene med ti gode råd.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no