25. jun
KUN JORD. Arve Ødegården, matjordansvarlig på ØRAS, tar i bruk luktesansen når han skal kvalitetssikre jorda, som opprinnelig var matavfall.
 
– Dette lukter bare én ting: rein jord
DAL. Arve Ødegården, matjordansvarlig på ØRAS, går ikke av vegen for å lukte på jorda for å fastslå om den lukter som den skal – nemlig kun rein jord og ikke noe annet.

Publisert: 25.apr.2017 21:00
Oppdatert: 25.apr.2017 21:07

Det du leverte som matavfall i grønne poser, kan du nå kjøpe igjen som god matjord. Mellom mat og jord ligger det en omfattende prosess.

KJØRES TIL NES

I fjor leverte innbyggerne i Eidsvoll, Hurdal, Ullensaker og Nannestad 3000 tonn matavfall.

– På ØRAS blir de grønne matavfallsposene sortert ut og lastet opp i containere som kjøres til Romerike biogassanlegg i Nes, sier Ødegården.

– Der blir de tømt ned i gassanleggets bunker, kvernet opp og de grønne posene blir skilt ut. De går til gjenvinning. Også Oslo og Nes kjører matavfallet til Nes, forteller Trym Denvik, daglig leder i ØRAS.

Nå er matavfallet ditt på veg til å bli jord, men det er fortsatt en innviklet affære som gjenstår.

METANGASS

– I prosessen blir metangassen dratt ut. Massen blir varmet opp til over 130 grader slik at den blir fri for bakterier. Under prosessen blir det igjen rester – enten flytende eller fast. Den flytende benytter bønder til erstatning for kunstgjødsel, mens den faste bioresten kommer tilbake til oss på Øras. Den inngår i vår jordproduksjon og blir blandet med oppkvernet hageavfall. Slik får vi en torvfri, økologisk kompostjord, forteller Denvik.

PASSER BEST SOM DYRKINGSJORD

På grunn av den harde konsistensen, passer matjorda fra Øras best til plen og som dyrkingsjord på større areal.

– Den passer ikke så godt som blomsterjord og i potter, men vi ser på muligheten av å lage produkter som også egner seg til slik bruk, sier Denvik.

Flere har klaget over at matjorda fra Øras inneholder rester av de grønne plastposene, men ifølge Denvik er dette problemet nå en saga blott.

– Prosessen i Nes sørger for at biorestene blir fri for grønne poser og andre fremmedlegemer, sier han.

3000 TONN MATAVFALL

I fjor leverte vi forbrukere 3000 tonn matavfall til Øras. Avfallsanlegget produserte 3000 tonn jord, mens det ble solgt 2500.

– Nå produserer vi for fullt, og folk har allerede vært her og kjøpt inn til våronna. Det er ikke bare vanlige folk som kommer hit. Vi har kunder som NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og store anleggsgartnere. Vi bruker ikke torv i jorda, noe mange setter pris på, sier Kirsten E. Lundem, kommunikasjonsrådgiver hos ØRAS.

LES OGSÅ: ØRAS-jord med Norges første økogodkjenning

 
SPRUTER UT. Rein matjord, som er blandet med kvernet hageavfall, spruter ut på ØRAS.
FORNØYDE. Trym Denvik, Arve Ødegården og Kirsten E. Lundem fra Øras er godt fornøyde med at matavfall har blitt til rein jord som de kan selge videre til bruk i hagen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no