23. jul
KONTROLL. Stian Martinsen og Carina Aaserud er på kontroll med datteren Mali Sofie på Råholt helsestasjon. De liker slettes ikke den planlagte flyttingen. I bakgrunnen helsesøster Irja Anneli Larsen.
 
– Vi synes ikke noe om at helsestasjonen flyttes til Eidsvoll!
RÅHOLT. Helsestasjonen for barn fra 0–5 år skal, sammen med jordmortjenesten, flytte fra Råholt og Bønsmoen skole til Eidsvoll Helsestasjon i Panorama-bygget. Det synes ikke foreldrene til lille Mali Sofie (3 måneder) noe særlig om.

Publisert: 01.jun.2017 21:00
Oppdatert: 02.jun.2017 07:02

Uten at politikerne er informert, blir det nå én helsestasjon for de minste barna i Eidsvoll kommune. Dette skal etter planen skje fra uke 25 – altså om knappe tre uker.

LIKER VELDIG DÅRLIG

Stian Martinsen og Carina Aaserud er til tremånederskontroll med datteren Mari Sofie på Råholt helsestasjon. Neste gang jenta skal til kontroll, må foreldrene reise til Sundet.

– Det liker vi dårlig. Jeg har brukt jordmor her, og nå går vi til småbarnskontroll. Vi bor på Eidsvoll Verk, og det er en fin spasertur hit, sier mamma Carina.

Siden hun ikke kjører bil, vil det bli klundrete for henne å komme seg til Sundet.

– Da må det bli buss eller tog, da, sier hun.

NYTT OG FINT

Hun tror det kommer til å bli trangt når alle skal samle seg på Eidsvoll helsestasjon.

– Her på Bønsmoen skole er det både lyst, luftig, trivelig og flunkende nytt. Dette skal altså byttes ut med gamle lokaler. Her på Råholt ligger helsestasjonen i tilknytning til både skole og barnehage, og her fungerer tjenesten meget godt. Nei, dette forstår jeg ikke noe av.

De helsesøstrene på Råholt som EUB snakket med, ville ikke uttale seg i saken.

– Men, sier helsesøster Irja Anneli Larsen, – signalene fra mange av brukerne våre er klare: Denne flyttingen liker de ikke!

POLITIKERNE IKKE INFORMERT

Leder av helse- og omsorgssektoren i Eidsvoll kommune, Thorleif Hamre (SV), er ukjent med flyttingen når EUB ringer ham for en kommentar.

– Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om saken når jeg ikke kjenner den. Nå vet jeg ikke hva målet er med denne flyttingen, men hvis det er å styrke det faglige nivået, synes jeg ikke det høres så ille ut, sier politikeren.

– BEDRE FAGLIG TILBUD

– Flyttingen vil gi et bedre faglig tilbud til brukeren. Ved en samlokalisering utnytter vi ressursene på en bedre måte og kompetansen vil øke. En vil oppnå spesialisering gjennom egne ansatte som jobber med de ulike aldersgruppene, sier avdelingsleder for helsestasjonen, Kristin Ramfjord Flesvig.

Hun forteller at det er helsestasjon fra 0 til fem år, jordmortjenestene og helsestasjon for ungdom som samles i Eidsvoll helsestasjon, mens skolehelsetjenesten blir på Råholt helsestasjon.

– Det vil alltid være merkantile personer til stede i Eidsvoll. Det vil heller ikke bli knapt om plassen, fordi skolehelsetjenesten flytter til Råholt.

Hun forteller at 60 prosent av brukerne kommer fra sørbygda.

– Hvorfor har dere ikke informert politikerne om flyttingen?

– Dette er ingen endring av virksomhetsstrukturen, men en tilpasning i oppgavefordeling som vil gi bedre tjenester til innbyggerne. Hovedutvalg for helse og omsorg vil etter planen få en orientering om dette i møtet 30. mai, som er i dag.

INGENTING Å SPARE

Ramfjord Flesvig opplyser at det ikke er penger å spare på flyttingen.

– Nei, dette gjør vi av faglig art og for å effektivisere.

– Hva med helsesøstrene og skolehelsetjenesten?

– Skolehelsetjenesten har fått en økning på tre stillinger med virkning ifra 1. juli i år, og nå er vi 12,7 stilling helsesøstre fordelt på helsestasjonen og skolehelsetjenesten. Dette fører til mer enn en dobling av tilstedeværelse på den enkelte skole. Helsesøster vil være på skolene fra 08-15.30, og vil ha treffetider hele denne tiden. Alle møter angående elever skjer den dagen helsesøster er på skolen. Teamkoordinator på hver avdeling med ansvar for daglig drift og kompetanseheving - både ved helsestasjon og skolehelsetjenesten, skal sikre at alle barn får et likt tilbud.

Ramfjord Flesvig forteller at jordmødrene skal samlokaliseres ved Eidsvoll helsestasjon og at de tilbyr hjemmebesøk etter fødsel.

LES OGSÅ: Mer fysioterapi inn i skolehelsetjenesten

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no