22. aug
VANSKELIG JOBB: Den nye rådmannen i Hurdal, Bente Rudrud Herdlevær, jobber nå med å lage et meget stramt budsjett som går i balanse.
 
– Dette vil merkes i alle sektorer
Hurdal går inn i 2018 på sparebluss. Nå jobbes det hardt for å sy sammen et budsjett hvor det må knipes inn på alle områder.

Publisert: 04.okt.2017 17:00
Oppdatert: 04.okt.2017 21:29

– Dette er vanskelig, og innsparingene vil merkes jamt over i alle sektorer, sier varaordfører Gunne Morgan Knai, Ap.

MANGE MØTER

Det har vært mange heldags arbeidsmøter i Hurdal hvor administrasjonen og politikere har jobbet med å sy sammen et utfordrende budsjett for neste år.

Åtte til tolv millioner kroner må spares inn og 18. oktober skal rådmann Bente Rudrud Herdlevær presentere sitt forslag til budsjett. Det skal endelig vedtas i kommunestyremøte i desember.

Nå får rådmannen ros fra alle politiske kanter for å involvere både politikere og ansatte på alle plan i arbeidet med budsjettet.

– Jeg har trua på at vi rir av denne stormen, også, sier Knai.

Men i år er det ingen reserver å ta av for å lage et budsjett i balanse. Alle fond er spist opp tidligere, og kassa er bunnskrapt.

– Fondene ble tømt i fjor for at vi ikke skulle gå i underskudd, sier Asle Hoel-Knai fra Frp.

– Vi ønsker å unngå å skole og omsorg, men det er jo der vi bruker mesteparten av midlene. Dessverre må det spares overalt, og jeg tror ikke vi kommer unna nedbemanning. Nå er det viktig at vi får tilbake den økonomiske styringen. Det har vi ikke hatt på mange år, sier Hoel-Knai.

– Uansett hvor vi nå kutter, kommer dette til å gjøre vondt. Det er mange årsaker til at vi er kommet i denne situasjonen, men vi har vegret oss for å ta de upopulære valgene tidligere. At vi aldri har rygget opp, er essensen i problemene vi nå står overfor. Ett av de store dilemmaene, er at vi ikke har noe fond og reserver å tære på, sier Bjørn Brekke, Høyre. Heller ikke han tror at man slipper unna uten oppsigelser.

– Det er ikke første gang vi må spare millioner, men det blir mer og mer utfordrende for hver gang, sier Kjetil Rydland, KrF, som mener at denne gangen unngår man ikke nedbemanning.

– Saken er at vi har brukt for mye penger og at vi inneværende år ligger at til et stort overforbruk vi ikke har dekning for. Neste års budsjett blir en vanskelig øvelse. Alle sektorer må bidra, mener Iver Solsrud, sp.

Også Jonny Lundby, GIG, er bekymret,

– Vi må skjære ned. Det er sikkert. Jeg håper vi kan unngå nedbemanning, sier han.

VANSKELIG UTEN EIENDOMSSKATT

Ordfører Runar Bålsrud, Sp, sier at han tror det blir vanskelig å fremme et budsjettforslag uten eiendomsskatt.

Ordføreren sier at den store utfordringen kommunen står overfor er at den har 4000 kroner mindre å rutte med per innbygger enn hva landsgjennomsnittet ligger på.

Bålsrud sier at ostehøvelprinsippet ikke lenger duger. Det må varige endringer til.

– Vi må se på hvordan vi kan jobbe smartere og gjøre endringer slik at vi kan få en bærekraftig økonomi i framtida. Vi er inne i en grundig prosess hvor ledere, tillitsvalgte og politikere har gitt sine innspill. Målet er å legge et budsjett til beste for innbyggerne våre.

– Tror du rådmannen legger fram et budsjettforslag uten eiendomsskatt?

– For å si det slik: jeg tror det blir vanskelig å komme med et budsjettforslag hvor ikke eiendomsskatten er en del av det.

TA NED BUDSJETTET MED 12 MILLIONER KRONER

Rådmann Bente Rudrud Herdlevær sier at kommunen må ta ned budsjettet med omlagt 12 millioner kroner basert på dagens prognoser.

– Vi står overfor en krevende økonomisk situasjon. Det er viktig at vi har hatt et godt samspill med alle parter og at vi har fått gode innspill for det videre arbeidet frem mot et budsjettforslag. Tett samhandling, tillit og åpenhet om utfordringene har vært veldig viktig i denne prosessen. Felles forståelse og innsikt er avgjørende for kvaliteten på budsjettet. Vi skal lykkes sammen her i Hurdal. Uansett hvor store utfordringene er.

– Et budsjett med eller uten eiendomsskatt?

– Det vil jeg ikke kommentere nå. Administrasjonen skal ha siste møte om salderingen neste uke, og vi må se det i sammenheng med statsbudsjettet. Vi må tilpasse driften til de rammene vi får. Driften må ned 12 millioner kroner, og den største posten er lønn. Vi må se på hvor mye vi kan ta ved naturlig avgang.Uansett skal dette arbeidet skje i samhandling med de ansatte og deres tillitsvalgte.

LES OGSÅ: Hurdal har vedtatt et budsjett som går 1,2 millioner i minus

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
BUDSJETT: Varaordfører Gunne Morgan Knai og ordfører Runar Bålsrud sier begge at i år er budsjettprosessen i Hurdal spesielt vanskelig.
arkivfoto
Fakta

Hurdal kommune er i økonomisk knipe.

Kommunen må spare inn mellom åtte og 12 millioner kroner i neste års budsjett.

Det kan bli både nedbemanning og eiendomsskatt.

Kommunen har ingen reserver å ta av.

De er brukt opp for å balansere tidligere års budsjetter.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no