16. jul
GÅR VIDERE: Elin Austheim går videre i livet etter at moren døde. Hun mener at uten støtten og hjelpen fra hjemmetjenesten i Eidsvoll, ville det vært vanskeligere å møte hverdagen igjen.
 
Elins mor fikk dø hjemme: – Døden er ikke for sarte sjeler – og da trenger vi hjelp
– Når det kommer til mors sykdom og død, angrer jeg ingenting. Mor fikk dø her hjemme hos meg og resten av familien. Uten en fantastisk stab i hjemmesykepleien i Eidsvoll, ville ikke det vært mulig, sier Elin Austheim (46).

Publisert: 21.okt.2017 21:00
Oppdatert: 20.okt.2017 12:36

Elins mor hadde kreft som utviklet seg raskt. Det gikk bare to måneder fra hun fikk vite at hun var syk til hun døde hjemme hos datteren. Hjemmetjenesten var hele veien bare en telefon unna inntil de var der døgnet rundt.

– For en fantastisk gjeng. Jeg er helt overveldet over hva de gjorde for mor og oss, sier Elin.

PÅ FERIE I EIDSVOLL

Torunn Austheim ble 79 år gammel. Sammen med mannen Jan-Ingar bodde hun i Spania. I mai kom hun på ferie til Norge og Elin.

– Hun var blitt tynnere, og vi mistenkte at hun hadde fått diabetes. Hun oppsøkte lege, og i juli ble hun skikkelig undersøkt på Ahus. Der ble det påvist bukspyttkjertelkreft med spredning. Det er en uhelbredelig sykdom, og når den først er påvist, går det som regel fort. Mor fikk diagnosen 22. juli. 24 september døde hun. Dette er en sykdom det er ekstremt vanskelig å oppdage, forteller Elin.

– Det var ikke noe å gjøre. Hun fikk beskjed om at det bare var lindrende behandling tilbake. Sjokket var stort for oss alle. Det eneste vi tenkte på var at mor skulle ha det best mulig lengst mulig og få den beste lindringen som er å få. Hjelpen og støtten vi trengte fikk vi av hjemmesykepleien og hjemmetjenesten i kommunen. De var der hele veien og sørget for at hun ikke led. Det var en voldsom trygghet i den ekstreme situasjonen som døden er. Både pårørende og den syke er på sitt mest sårbare. Dette er mennesker som ved siden av å være medisinsk dyktige, også har empati og omsorg. På slutten var de der hele tiden. Å dø hjemme, er godt når ting ligger til rette. Uten teamarbeidet fra kommunen, ville det vært en ekstrem belastning og en umulighet, sier Elin.

Herlige mennesker

– Hvordan har du det i dag?

– Etter forholdene bra, mye takket være hjemmesykepleien. De er herlige medmennesker med hjertet på rett plass. De har en viktig og belastende jobb, men de tar også vare på familien som skal gå videre etter å ha mistet en av sine kjære. Det er ekstremt viktig å ha gode medmennesker og støttespillere i så sårbare situasjoner. Nå må vi tilbake til hverdagen. Det er jo slik det er. Livet går videre, sier Elin Austheim.

LES OGSÅ: Vil bruke overskuddet for å styrke hjemmesykepleien

Fakta

  • Elin Austheims mor Torunn døde hjemme 24. september. 
  • Austheim sier at dette ikke hadde vært mulig uten hjelp og støtte fra hjemmebaserte tjenester i Eidsvoll kommune.
  • I Eidsvoll er det mange som ligger hjemme og er veldig syke. De får pleie av hjemmetjenesten. 
  • Flere og flere alvorlig syke mennesker ønsker å tilbringe sin siste tid i eget hjem. 

 
GLAD: Virksomhetsleder for hjemmebaserte i Eidsvoll kommune, Anne Kristin Holm, er glad for rosen tjenesten får. Hun mener også at de ansatte gjør en meget god jobb.
TAKKER: Elin Austheims mor Torunn døde hjemme hos datteren etter et kort sykeleie. Elin takker hjemmesykepleien og hjemmetjenesten i Eidsvoll for at de gjorde det mulig.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no