20. aug
ÅPEN OM KREFT. Torgeir Kemi synes det er for mye tabu og spekulasjoner rundt kreft. – Det er viktig at man opplyser litt mer om sykdommen. Folk er altfor redde. Selv har jeg også vært sånn, og tenkt at «det skjer ikke meg», sier han.
 
– Du er ikke spedalsk selv om du får kreft
JESSHEIM. Midt i tøffe cellegiftkurer snakker Torgeir Kemi åpent om kreftsykdommen.

Publisert: 28.mar.2017 10:25
Oppdatert: 29.mar.2017 19:42

Snart skal han gjennom sin tredje cellegiftkur på Ahus. Håret er i ferd med å falle av som følge av den tøffe behandlingen.

– Nå vet jeg hvordan det er å være deg, uten hår, sier han spøkefullt.

– Spøk til side. Du er ikke spedalsk selv om du får kreft.

Han møter EUB på Kaffebrenneriet på Jessheim Storsenter. Der mange har valgt å holde kreftsykdommen for seg selv, har Torgeir valgt å være åpen, blant annet på Facebook.

«Tenker at ingenting kan knekke meg. Har klart å nå mange mål i mitt lange liv med både styrke og mot. Nå skal jeg inn i min tøffeste og lengste kamp hittil, og den skal jeg vinne til slutt. Har alltid trodd at det skjer ikke meg! Kreft er fortsatt tabu og skremmende for mange. Jeg har nok også vært der. Nå har jeg selv blitt kreftpasient. Har akkurat gjennomført min første cellegiftkur. Så nå har jeg startet reisen til målet om at jeg «SKAL» bli frisk. Velger å være åpen om dette fordi jeg ikke ønsker at det skal bli mange spekulasjoner rundt meg og min helsesituasjon», skrev han på Facebook-siden sin i februar.

Åpen på TV

Responsen lot ikke vente på seg. Torgeir valgte også å være med i TV3-programmet «En dag i livet».

– Jeg synes det er for mye tabu og spekulasjoner rundt kreft. Det er viktig at man opplyser litt mer om sykdommen. Folk er altfor redde. Selv har jeg også vært sånn, og tenkt at «det skjer ikke meg, det skjer ikke oss». Samtidig ser du at folk får kreft rundt deg. Og nå har jeg altså fått sykdommen selv. Jeg opplever ofte at folk ikke vil snakke om det. Jeg respekterer selvsagt at ikke alle ønsker å dele det så åpent som jeg har valgt å gjøre, men jeg tror det er viktig å snakke om det, fortelle om erfaringer, lytte til hverandre og på den måten kunne bidra til å avlive noen myter, sier Kemi.

I dag er utsiktene langt lysere. De aller fleste som får sykdommen overlever og forskningen tar stadig nye og viktige skritt.

Celleforandringer

– Jeg oppdaget det seint i april i fjor. Jeg hadde magesmerter og kontaktet fastlegen. Han tok noen prøver, og jeg var der et par ganger uten at de fant ut noe. Fastlegen ville ikke gi seg. Han sendte meg videre til gastroskopi i Skedsmo. Der oppdaget de med en gang at det var et magesår. Jeg ble satt på tablettkur for å få det til å gro, forteller Torgeir.

Etter noen uker fant de ut at såret ikke hadde grodd som det skulle. Da ble Kemi henvist til Ahus.

– Der fant de ut at det var noen celleforandringer i såret, og at dette kunne utvikle kreft. Operasjon var det eneste alternativet. De opererte bort såret og fjernet samtidig to tredjedeler av magesekken, sier Kemi.

Han fikk ikke påvist noe kreft da. Først ble det planlagt operasjon i desember. Denne ble utsatt til januar da Torgeir Kemi hadde influensasymptomer før jul.

– Prøvene som ble tatt av det som ble fjernet i magen min viste at jeg hadde kreft. Men det var ingen tegn til spredning. Cellegiften jeg tar nå gjøres bare for å være på den sikre siden, sier Torgeir.

Han merker cellegiftkurene godt på kroppen.

– Det prikker mye i fingrene, og deler av håret er i ferd med å falle av. Like etter intravenøstkurene på Ahus kan jeg også kun drikke varmt vann. Jeg må koke vannet før jeg drikker det. Det er også lett at man mister en del av matlysten, sier han.

– Men denne kampen skal du vinne?

– Ja, det er ikke noe alternativ. Dette blir min viktigste kamp hittil, og den skal jeg takle.

MC-klubb jobber videre for Kreftforeningen: Har kjørt inn nær en halv million kroner

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no