20. jul
 
– Ekelands maleri har det aldeles utmerket
EIDSVOLL/NORDBYHAGEN. I 1990 ga Arne Ekeland det store maleriet «Noteblad» til Stensby sykehus. I dag gleder kunstverket daglig tusenvis av mennesker på Ahus.

Publisert: 04.apr.2017 21:00
Oppdatert: 05.apr.2017 08:19

Da Stensby ble lagt ned som sykehus og driften flyttet til Ahus, var det flere som mente at Ekelands maleri burde bli igjen i Eidsvoll. Men kunstverket ble med på flyttelasset til Nordbyhagen. Nå henger det i sykehusets kantine.

RESTAURERT

Ahus eier så mange kunstverk at sykehuset har sitt eget kunstutvalg. Der er assisterende direktør ved kirurgisk divisjon, Berit Karin Helland, er leder av kunstutvalget.

– Det er et vakkert maleri som nå er hengt opp i sykehusets kantine. Der gleder det hver pasienter, pårørende, besøkende og ansatte, sier Helland.

– Ekeland er en av Norges fremste malere, og det er en glede å ha hans kunst her på Ahus. Maleriet hadde betydelige skader og det har vært til restaurering hos Oslo Konserveringsatelier. Vi funderte på hvor vi skulle henge bildet slik at det kom til sin rett og ble sett av flest mulig. Veggen i kantinen er vakkert malt og det var nesten som om den hadde ventet på maleriet. Jeg kan berolige alle som har bekymret seg over lurt på hvor det ble av «Noteark» om at maleriet har det aldeles utmerket.

RO OG GLEDE

Helland forteller at Ahus har hele 11 store kunstinstallasjoner, som alle er godt sikret og forsikret.

– Vi er heldige som kan glede oss over kunst. Det gir ro i sjelen og glede. Pasienter og påførende kan reflektere mens de venter, og glede kan være en medvirkende årsaken til raskere restituering.

Ekelands maleri «Noteblad» er stort, hele to ganger 1,35 meter. Det går vesentlig i forskjellige lillanyanser. Bildet er nå, i tillegg til å være restaurert, også påsatt en ny ramme som er tilpasset kunstverket.

GAVER TI HJEMKOMMUNEN

Ekeland var rundhåndet med gaver til Eidsvoll kommune.

Da hans livsledsager Margot var pasient ved Vilberg Helsetun, ga han «Perleplukkersken» i gave til sykehjemmet. Han ga også flere malerier til hjemmetjenesten. Disse henger på kontorer i Brensmork.

I Eidsvoll rådhus er det mange malerier, litografier og silketrykk utført av maleren fra Bøn, blant annet det to ganger fem meter store maleriet i kommunestyresalen.

Flere andre kommunale bygninger har også Ekeland på veggene.

KUNST HOS MANGE

Det henger mange Ekland-kunstverk rundt om i Eidsvolls hjem. Kunsteren betalte ofte tjenester og varer med kunstverk. Med dette er en god del av hans kunst blitt værende hjemmebygda og i private hjem.

TOM STALSBERG: Arne Ekeland er den største etter Munch

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no