20. apr
 
– Elbilavgiften er et tillitsbrudd
Regjeringen innfører vektavgift på alle elbiler. NAF mener det bryter med vedtatt politikk.

Publisert: 20.okt.2017 12:30
Oppdatert: 20.okt.2017 15:18

– Elbilavgiften er et tillitsbrudd. Dette er uklokt og skaper usikkerhet. Folk har gjennom flere år omstilt seg og kjøpt biler med stadig lavere utslipp. Det har lønnet seg for lommeboka og miljøet. At avgift på elbiler kommer nå, er et brudd med den politikken, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun påpeker at regjeringen og støttepartiene i 2015 lovet å frede avgiftsfritaket på elbiler fram til 2020. – Det som skjer nå er en endring i det som var avtalt og det folk hadde forventet. Dette sender helt feil signal til forbrukerne. Dette handler ikke om luksusbiler, men om størrelsen og rekkevidden på bilene som kommer.

Segedal mener at lang rekkevidde betyr tyngre biler, større batterier og derfor vil stadig flere elbilmodeller få avgift.

– Enkelte bilmodeller har lang leveringstid og denne avgiften skaper uforutsigbarhet om hva man må betale i avgifter i framtiden. Politikerne har satt tøffe klimamål som er avhengig av at det selges flest mulig elbiler hvert år. Da er forutsigbarhet i politikken helt sentralt. Målet deres er at alle nye biler skal være nullutslipp i 2025. Dette er første statsbudsjett etter vedtaket om 2025-målet. Her er det bemerkelsesverdig stor avstand mellom målene de har satt og politikken som føres, sier Sagedal.

Det blir en reell nedgang i vrakpanten siden den holdes på samme nivå som i fjor og ikke prisjusteres.

– Økt vrakpant er et viktig tiltak for å få til utskiftning av bilparken. Bilene på norske veier er gamle og vi har flere ganger spilt inn at denne bør økes, eller at man bør se på andre tilskudd. Det må bli enklere for folk å erstatte en gammel, forurensende bil med en nyere, tryggere og renere, sier Sagedal.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no