24. apr
FLERE HENSYN: Fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla (t.v.) avviser påstandene fra bondelaget og sier hun vil svare dem direkte. Her sammen med fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland. Arkivfoto
 
– Fylkesmannen endrer spillereglene
EIDSVOLL: Akershus Bondelag raser etter at Fylkesmannen ikke ville forlenge fellingstillatelsen på en ulv fordi den var i et område der det bare var sauer på innmarksbeite.

Publisert: 16.aug.2017 21:00
Oppdatert: 17.aug.2017 08:42

– Forvaltningen endrer spillereglene for beiteprioriterte områder, uttaler bondelaget i en pressemelding.

Fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla tilbakeviser påstanden.

– Vi har ikke endret spillereglene, men følger rovviltforskriftens paragraf 9. Før vi gir skadefellingstillatelser skal vi alltid vurdere blant annet skadepotensial og muligheten for å iverksette andre tiltak. Det har vi også gjort denne gangen, sier Vikla.

HADDE LOS – FRISTEN GIKK UT

Etter at en ulv ble observert på et viltkamera på vestsida i Nes fredag, ble det gitt fellingstillatelse fram til sist mandag kl. 12.00.

Da befant ulven seg på Finstad i Eidsvoll. Det samme gjorde jaktlaget som forsøkte å felle dyret, men da gikk fristen ut, og jakta måtte avbrytes.

Fylkesmannen ville ikke forlenge fristen med begrunnelse i at ulven hadde beveget seg inn i et område med mindre skadepotensial med inngjerdet sau på innmarksbeite.

– ENDRER RAMMEVILKÅRENE

– Dette er en utilbørlig og uakseptabel endring av rammevilkårene og forvaltningsregimet for beiting i beiteprioriterte områder, uttaler bondelaget i pressemeldingen.

– I beiteprioriterte områder med dyr på beite utgjør ulv et skadepotensial, og politisk ledelse i landbruksdepartementet har lovet lavere terskel for å ta ut ulv som utgjør et skadepotensial i slike beiteområder. Forvaltningen overprøver dette og innfører nye forvaltningsregler. Dette er uakseptabelt. Ulven befinner seg like ved et dyretett utmarksbeite der en firedel av sauene i fylket oppholder seg. Situasjonen kan fort bli som på Hadeland/Toten tidligere i sommer, skriver Akershus bondelag.

– Vi tilbakeviser Bondelagets påstander og vil svare dem direkte, sier Vikla.

NY FELLINGSTILLATELSE.

Nå har Fylkesmannen gitt ny fellingstillatelse, men den gjelder ikke i området der jakta ble avbrutt mandag.

Tirsdag kveld ble en ulv observert på Frilset i Eidsvoll, øst for Vorma.

– Observasjonen er ubekreftet, men det kan tyde på at ulven (som var på Finstad mandag) har krysset Vorma, uttaler Fylkesmannen som har gitt fellingstillatelse fram til mandag klokka 12.00. Tillatelsen gjelder imidlertid bare for Eidsvoll øst for Vorma og Nes nord for Glomma og øst for Vorma.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no