25. apr
VAKTER: - Vi har Securitasvakter på plass hele døgnet, og senteret er kameraovervåket, påpeker sikkerhetssjef Kristian Sveen i Jessheim Storsenter.
 
- Følg med kundene og gi dem service
Jessheim Storsenter har alltid vært på vakt mot tyver.

Publisert: 23.nov.2017 18:00
Oppdatert: 23.nov.2017 14:16

– God service er den beste medisinen mot tyveri. Tyver vil ha arbeidsro og armslag, det får de ikke når ansatte yter dem service, sier sikkerhetssjef Kristian Sveen.

– Det eliminerer ikke tyverier?

– Nei. Så lenge det er noe å stjele blir det tyverier, men service forhindrer nok en del.

PÅ VAKT

Storsenteret har uniformerte Securitas-vakter døgnet rundt året rundt, og sivilt kledde vakter, og bemannet kameraovervåking i åpningstiden. De ser alt som skjer og varsler vekterne ved behov. I tillegg er driftsentralen drillet på å se etter alle typer hendelser i senteret. Skjer det noe er vekter på plass umiddelbart.

– Vi gjør ikke dette primært for å ta tyver, men for å jobbe preventivt, sier Sveen.

– Hvem stjeler hos dere?

TRENDEN FORTSETTER: Blir ikke kvitt et årelangt problem

– Alle typer mennesker i alle aldre. De siste fem månedene har vi loggført 45 hendelser der vekterne har grepet tyver, med en eller flere personer involvert. Fire av dem er profesjonelle bander, 21 hendelser er lokale tenåringer med overvekt av jenter, sier han.

– Hva stjeler de?

– Proffene tar dyre og lett omsettelige varer, eller stjeler på bestilling. Tenåringene tar Sminke, klær, matvarer, klokker og slikt. Egentlig det de har lyst på der og da, men det merkelige er at når vi tar dem så har de penger til å kjøpe for. Uten unntak blir alle politianmeldt og foreldre tilkalt, påpeker Sveen.

– Slikt kan få følger senere?

– Ja. Derfor håper vi at ungdommene som stjeler slutter når de blir tatt første gangen for å slippe fremtidig trøbbel.

UTSTYR

Proffene er gjerne flere på jobb, ofte med spesialutstyr.

– Vi har sett aluminiumsfôrete bæreposer, bager og barnevogner. Og tenger til å klippe av alarmer. Disse folkene gjør ikke annet enn å dra fra senter til senter for å stjele. Vi har bander her minst en gang i måneden. Hvis vekterne ser noen mistenkelige kunder, ringer de gjerne til butikken og ber dem iverksette god kundeservice, sier Sveen.

BOBILEN FULL AV TYVEGODS: Tatt etter tyveriraid

– Dere jobber tydeligvis mye med dette?

– Ja, året rundt. Man skulle kanskje tro at julen er toppsesong for tyverier, men slik er det ikke. Statistikken viser at februar er verre. Da er det roligere i senteret og tyvene får mer rom og tid, sier Kristian Sveen.

KYLLING I BUKSA

Tore Kværner som står bak Jessheim Storsenter er oppvokst med en far som drev butikk, og har hele tiden sett tyver. Da han tok en lektor på fersken, mistet han alle illusjoner.

- Butikktyveri er ikke noe nytt, og jeg har sett det meste, sier han.

Senterleder Nina Kristengård i Amfi Eidsvoll satt selv i kassa i en lokal matbutikk da hun var ung.

– Jeg så folk som la påleggpakker inn i aviser som de la flatt på disken. Og en gang tok vi en mann som stappa en grillet kylling ned i buksa. Butikktyveri er et problem som vi aldri kommer til livs, men vi oppfordrer alle butikkeierne våre til å definere svinnet sitt. Jeg synes det er direkte trist å se at barn ned i 13-årsalderen blir tatt på fersken etter å ha stjålet varer på senteret, sier hun. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no