25. jun
FOR DÅRLIG. – Ullensaker mangler kreftkoordinator, kreftsykepleier og fysioterapeut med utdanning i lymfedrenasje. Tilbudet til kreftsyke er altfor dårlig, sier (f.v.) Anne Marie Ramstad, Wencke Haug og Jofridur A. Jonsdottir i Brystkreftforeningen Øvre Romerike.
 
– For liten omsorg for kreftrammede
ULLENSAKER. – Du er veldig overlatt til deg selv. Et lavterskeltilbud i nærmiljøet hadde spart meg for masse frustrasjon i en sårbar situasjon, sier kreftsyke Jofridur A. Jonsdottir.

Publisert: 05.mar.2014 15:44
Oppdatert: 27.jan.2017 12:08

Brystkreftforeningen på Øvre Romerike er skuffet over at vekstkommunen Ullensaker ikke har søkt om tilskudd fra Kreftforeningen til å opprette stilling som kreftkoordinator.

– Kommunen har et eget utvalg for sosial omsorg, men de viser liten eller ingen omsorg for dem som blir rammet av kreft direkte eller deres pårørende, hevder Anne Marie Ramstad (66), leder av Brystkreftforeningen Øvre Romerike.

får tilskudd

Kreftforeningen yter tilskudd på 75 prosent av lønnen over tre-fire år til en kreftkoordinator. Kommunen må betale resten, og vurdere om de vil videreføre stillingen på egen hånd etter prosjektets slutt.

– Kreft er en alvorlig sykdom som rammer svært mange. En kreftkoordinator skal gi råd og veiledning til kreftsyke og deres pårørende, samt gi informasjon om tilbud og tjenester i kommunen. Det er mange praktiske ting kreftpasienter trenger hjelp og støtte til, og denne tjenesten betyr svært mye for folk i en vanskelig og sårbar situasjon, sier Ramstad.

Hun poengterer at Ullensaker heller ikke har kreftsykepleier eller fysioterapeut med spesialutdanning lymfedrenasje.

et sjokk

Anne Marie Ramstad ble selv rammet av brystkreft i 2005 og har erfart at det er viktig å ha lett tilgang til hjelpeapparatet.

– Når du har fått diagnosen kommer en venteperiode der du sitter med veldig mange spørsmål. Du blir gjerne engstelig og alle opplysningene du får hos lege og sykehus går kanskje ikke helt inn. Da er det viktig ha en person i kommunen som er lett å nå fram til, slippe å ta mange telefoner og gå fra kontor til kontor for å finne svar, sier Ramstad, som i dag er kreftfri.

i nærmiljøet

Jofridur A. Jonsdottir (46) fra Jessheim fikk kreftdiagnosen i juli 2012, ble operert, men har siden fått spredning og er uhelbredelig kreftsyk.

– Det var et sjokk å få beskjeden om spredning. Jeg går meg angsten for videre spredning og trenger hjelp til å leve med sykdommen. Det hadde vært svært viktig å ha et lavterskeltilbud i nærmiljøet å gå til med alle spørsmålene og tankene. Det hadde spart meg for masse frustrasjon, sier Jonsdottir, styremedlem i foreningen.

Hun får livsforlengende behandling på Ahus, men savner et godt tilbud der hun og familien bor.

– Jeg har tre barn og mann, vi lever hverdagene våre i Ullensaker og det er her vi trenger et godt støtteapparat som kan ta imot oss på dårlige dager. Du er veldig overlatt til deg selv. Det er vanskelig, og du blir ganske sårbar, slår Jofridur A. Jonsdottir fast.

– Skal på plass

Ullensaker har per i dag ikke en kreftkoordinatorstilling, men det skal komme.

– Vi skal få på plass en kreftkoordinator. Hvorvidt dette er en stilling som kan utlyses må ses i sammenheng med tilgjengelige midler i forbindelse med halvårsrapporten, eller vi må ta det på neste års budsjett. Vi vil også vurdere om vi allerede har kompetente folk i organisasjonen som kan fylle rollen, sier Frps Tom Staahle, leder av Hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg i Ullensaker.

– Jeg ser absolutt nytteverdien av en slik stilling, slår han fast.

viktig tilbud

Eidsvoll kommune har nylig ansatt egen kreftkoordinator med støtte fra Kreftforeningens prosjektmidler.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått til dette viktige tilbudet til innbyggere som rammes av kreftsykdom, både for pasienter og deres pårørende. Vi erfarer at flere og flere alvorlig kreftsyke velger å være hjemme, og vi ser at det er stort behov for tjenestene denne stillingen tilbyr, sier Astrid Ekornholmen, Ap, leder i Utvalg for oppvekst og levekår i Eidsvoll.

– Koordinatoren bistår berørte i alle aldre, og tilrettelegger i samarbeid med den syke og med familien for en best mulig livssituasjon, sier hun.

– Kan stillingen bli videreført på fast basis?

– Det er ikke bestemt, men jeg vil tro behovet fortsatt vil være der og håper veldig sterkt vi klarer å videreføre tilbudet, sier Ekornholmen.

Hurdal, Gjerdrum og Nannestad har ikke kreftkoordinator.

Kreftkoordinator

Kreftforeningen utlyste i januar 2012 ut 30 millioner kroner til kreftkoordinatorstillinger, med varighet i tre-fire år. Foreningen dekker 75 prosent av lønnskostnadene, resten må kommunen dekke.

Det har gitt 97 slike stillinger i 147 kommuner.

På Øvre Romerike har kun Eidsvoll og Nes søkt om midler og opprettet en slik stilling.

Kreftkoordinatoren skal ha oversikt over relevante tilbud og tjenester, gi informasjon, råd og veiledning knyttet til diagnosen, behandling, lindring og omsorg ved livets slutt.

Årlig får ca. 28.000 personer en kreftdiagnose.

Det bor rundt 200.000 mennesker i alle landets kommuner som har, eller har hatt, kreft.

(Kilde: Kreftforeningen)

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no