22. aug
DREPT: Så langt har man funnet 280 drepte sauer. Her fra angrepet i Skrukkelia tidligere i år. Foto: Statens naturoppsyn
 
– Fortvilet situasjon
– Vi frykter at ulven skal komme tilbake til Hurdal-sida, sier Ketil Melvold, leder i Hurdal Sau og Geit, etter at nær 80 sauer er funnet drept på Totenåsen de siste fjorten dagene.

Publisert: 01.aug.2017 13:31
Oppdatert: 01.aug.2017 13:54

Sauebønder i Hurdal har vært i full mobilisering gjennom sommeren etter at flere dyr ble tatt av ulv i slutten av mai. Siden den gang er over 280 sau drept, melder avisa Oppland Arbeiderblad (krever abonnement).

– Folk jobber nesten livet av seg. De er ute dag og natt for å følge med. Det er rett og slett en fortvilet situasjon, sier Ketil Melvold, leder i Hurdal Sau og geit.

Ulven som startet sine herjinger i Skrukkelia har nå forflyttet seg fra Gran og over til Totenåsen, et område som grenser til Hurdal.

– Vi har en del sauebønder nord i Hurdal og disse har jo dyr som går i grenseområdet, forteller Melvold.

Mattilsynet: – En stor dyretragedie

Ikke skadde foreløpig

Selv om det foreløpig ikke har blitt registrert drepte eller skadde dyr på Hurdal-sida, frykter Melvold at ulven kan vende tilbake.

– Det kan se ut som den har etablert seg i det området, og det er skummelt, sier han.

Lederen for Hurdal Sau og geit håper nå at storsamfunnet våkner og at myndighetene tar grep.

– Den politikken som føres fra myndighetene er hårreisende. Det ble varslet katastrofe dersom ulven skulle få lov å oppholde seg i beiteområdene, og katastrofe har det virkelig blitt, sier han.

– Varslet katastrofe

Dét kan Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag, si seg enig i.

– Vi varslet dette allerede tidligere i år, i forbindelse med ulvesaken var oppe. Vi har selvfølgelig stor sympati med og støtter medlemmene våre, men er absolutt ikke overraska over det som har skjedd i sommer, sier Andresen.

I likhet med Melvold håper han nå at det tas grep fra sentralt hold.

– Dette er resultatet av at regjeringen setter til side Stortingets vedtak. Jeg er forundra over at ingen tar grep, sier Andresen.

Han mener svaret blant ligger i lokal fellingstillatelse.

– Den politikken som føres nå fungerer ikke i praksis. Vi mener at forvaltningen må skje lokalt. Blant annet bør det gis lokale fellingstillatelser, sier Andresen, og legger til at situasjonen er håpløs slik den er nå.

– Det er tilfeldigheter som avgjør om det går bra eller ikke, og det er sauebøndene som i hovedsak må betale prisen. Men det vi ser nå er bare toppen av isfjellet, under overflaten er det mange følgekonsekvenser, avslutter han.

Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!

Dette har skjedd

  • I slutten av mai begynte ulven sine herjinger i Skrukkelia i Hurdal. Der tok den livet av opp mot tredve sauer og skadet et ytterligere antall.
  • Deretter fortsatte ferden over grensa til Oppland hvor angrepene fortsatte.
  • Ulven har den siste tida oppholdt seg i området rundt Gran, men skal nå ha flyttet seg til Totenåsen, hvor den i løpet av de siste to ukene har drept og skadet rundt hundre sauer.
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Ikke overraska: Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag er ikke overraska over utfallet av ulvens herjinger i sommer. – Det som har skjedd er en varslet katastrofe. Jeg er forundra over at det ikke gjøres mer, sier han. Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no