18. jan
 
– Fremtiden ser lys ut med så engasjerte og bevisste ungdommer
Både lærere og elever er strålende fornøyd etter politisk fordypning.

Publisert: 12.sep.2017 12:00
Oppdatert: 12.sep.2017 11:42

Niendeklasse ved Vesong ungdomsskole har i flere uker hatt stortingsvalget som tema. På valgdagen ble den omfattende fordypningen avsluttet med en skikkelig valgvake – med overnatting på skolen.

– VELDIG GØY OG LÆRERIKT

Alt lå tett opptil et reelt valg. Blant annet måtte også elevene framvise legitimasjon før de fikk avgi stemme.

– Vi har lært masse om valgprosessen og vi har fått sette oss inn i politikernes verden, sier Mina Tvedt.

Hun fikk øynene opp for flere av partiene, og synes det var vanskelig å bestemme seg for kun ett av de.

– Jeg ble overrasket over hvor mange gode argumenter de forskjellige partiene har. Dette kan uten tvil anbefales til andre skoler. I tillegg til å ha lært mye har det har vært veldig gøy og sosialt. Dette har gjort oss litt mer forberedt til å ta ansvar for framtida, sier hun.

FANT SITT PARTI

Alle de om lag 120 elevene hadde ved hjelp av valgtester på nettet funnet «sitt» parti. Blant annet ble det på valgvaken avholdt politisk debatt, der alle de største partiene var representert av godt forberedte elever.

Fire hovedtemaer ble debattert: skole, innvandring, skatter/avgifter og miljø. Etter den vel to timer lange debatten gikk elevene til valgurnen. Deretter fulgte opptelling og gjennomgang av resultatet – og ikke minst ble det virkelige valget fulgt på storskjerm.

DEBATT TIL ETTERFØLGELSE

Elevene levde seg godt inn i rollen som politikere. De argumenterte på overbevisende måter og presenterte politikken med stor innlevelse. Politikere som kjemper om velgerne kunne hatt mye å lære av Vesong-elevene: de ventet på tur, holdt seg til tema, snakket ikke i munnen på hverandre – og de rakket ikke ned på andre partier!

STORT ENGASJEMENT

Ordstyrere i debatten, og ansvarlige for prosjektet var lærerne Maren Strand Nilsen og Mikkel Torpen Hokstad.

– Ideen kom da vi skulle planlegge skoleåret, og elevene har jobbet tverrfaglig med dette siden skolestart. Elevene har fått et godt innblikk i politikk og selve valgprosessen, forteller de to lærerne.

– Det har vært kjempefint å få gått litt i dybden. I tillegg har det vært gøy å gjøre noe litt annerledes, sier Strand Nilsen, som skryter av elevene: Uten engasjementet deres hadde ikke dette gått!

Hun får støtte av Torpen Hokstad:

– Vi ser ekte følelser fra elevene rundt dette. Eksempelvis nevner han en elev som etter en tv-sendt debatt entret klasserommet med følgende kommentar: – Så du Rasmus Hansson i går, eller?!

De vedgår at det blir litt vemodig å avslutte prosjektet, men håper at det har gitt elevene en plattform for kommende valg.

– Ved neste stortingsvalg kan de jo stemme! Det virker som de har skjønt mye av sammenhengen, selv om ikke alt er så tilgjengelig for 13-14-åringer, påpeker Mikkel Torpen Hokstad.

Lærerduoen oppsummerer det viktigste fra prosjektet på denne måten:

– Fremtiden ser lys ut med så engasjerte og bevisste ungdommer!

LES OGSÅ: Fire nye år med Anniken og Tone. Ingen stortingsplass for Martha

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no