18. jul
 
Krig i skisporet: – Gående har ingenting i løypene å gjøre
Skientusiast Lars Halvor Stokstad Oserud er luta lei av å treffe gående, syklende og ridende i skiløypene. – Det er ikke dere løypene er laget for, sier han.

Publisert: 17.jan.2018 21:00
Oppdatert: 17.jan.2018 21:19

Folk som går «søndagstur» i skiløypene, tråkker på med sykkelen eller rir en runde med hesten, får det til å koke over for skientusiastene. Engasjementet er enormt og frontene er tydelige. Alle andre enn folk med ski på beina bør holde seg unna skiløypene, er den klare oppfordringen fra Lars Halvor Stokstad Oserud.

Kan gå på ski overalt

– De blir lagd for oss, og det blir lagt ned masser av tid, penger og energi fra kommuner, idrettslag og frivillige for å få dette til. Da må vi skiløpere få ha løypene i fred de få ukene det går an å gå på ski hver sesong. Gående har ingenting i løypene å gjøre, sier Stokstad Oserud. Han prøver å gå Birkebeinerrennet hvert år, og har allerede passert 300 kilometer på ski denne sesongen.

Når EUB treffer ham kommer Lars Halvor med ski på beina ut av skogen ved Algarheim skole. Det store snøfallet den siste tiden gjør at det nå er mulig å gå på ski i tilnærmet alle løyper – både i høyden og lavlandet – på Øvre Romerike.

– Det er noen jeg helst skulle sluppet å møte i skiløypene. Det er de egoistene som må bedrive andre aktiviteter. De få som ikke forstår at de ødelegger for så mange når de ferdes til fots, med hest eller til og med sykkel. Det er ikke dere disse løypene er laget for, og dere ødelegger dem. Å møte store flokker med syklister i skiløypa er mildt sagt provoserende, sier Stokstad Oserud.

– Ødelegger skøytetraseen

Han viser til at det finnes mange skogsbilveier tilgjengelig for gående, ridende og syklende.

– Det er mye bedre å bruke dem. Mange tror at det å gå på siden av selve sporet løser utfordringene. Det er bare tull. Dette kan fort sette spor og ødelegge skøytetraseen. I tillegg blir det mye vanskeligere å gå på ski. Nei, ta gåturen, sykkelturen eller rideturen andre steder, sier han.

Folk på begge sider raser mot hverandre i sosiale medier. Knut Haldor Otterdal fra Maura lovpriser engasjementet.

– Det viktigste er at folk er i aktivitet. Så lenge det ikke er folkevandring av mange som går i løypene og løypene blir ødelagt, går dette bra. Det er greit å ikke gå i løypene rett etter at preppemaskinen har vært der, sier han.

Skientusiast Hans Jørgen Borgen fra Nordkisa mener det er viktig å vise hensyn, spesielt med hunder og hester.

– Jeg har en familie der mange er redd for hund. Da er det synd at uvørne hundeeiere skal skremme vekk disse fra å bruke de aktuelle områdene. Dette gjelder jo både med og uten snø. Det samme for hester. En stor hest i en smal skiløype kan virke ganske skremmende på mange, og når det er snø er det ikke alltid like lett å trekke unna når hesten kommer, sier Borgen.

Dette mener Skiforeningen

– Allemannsretten er en rett, men inneholder også noen plikter, sier Skiforeningens løypesjef Hege Sheriff.

Hun viser til plikten til å opptre hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet – også i skiløypene.

– Ødelegger man prepareringen så farer man ikke med tilbørlig varsomhet. Hester vil for eksempel ofte ødelegge løypene uansett. De er såpass tunge. Syk­lister kan ta seg fram om det er veldig faste og fine forhold, men ødelegge mye ved løse forhold. Fotgjengere tenker ofte at så lenge de ikke tråkker i selve klassisksporet, så går det fint. Men de kan fort lage huller og klumper i skøytetraseen og det er heller ikke fint. Vi pleier å oppfordre til at løypene separeres for dem som skal gå på ski. Så kan heller andre brukergrupper velge noen av alle de andre mulighetene som finnes, sier Sheriff.

Enkelte steder er det nå godt over én meter snø. Alt tyder på at dette vil holde seg lenge.

– Ta hensyn til alle

I 15 år har Rune Granås vært løypekjører. Han mener det bør være plass til alle i skiløypene, så lenge folk er forsiktige og tar hensyn til hverandre.

Granås har fått med seg det store engasjementet for saken i sosiale medier. Han kjører skiløyper for Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag, og mener det viktigste er at folk kommer seg ut.

– Det er viktig å ta hensyn til alle. Like etter at løypene blir kjørt er det lurt at gående og syklende holder seg unna løypene. Hvis ikke kan det fort bli store skader på løypenettet. Sålen er ekstra sårbar i minuttene etter løypekjøring, sier han og humrer over den høye temperaturen.

– Aktiviteten bør i utgangspunktet ikke gå på bekostning av hvor den utføres. Men det er selvfølgelig viktig å bevege seg med måte. Så lenge sålen har satt seg skikkelig bør det ikke ta særlig skade enten du går eller sykler, sier Rune Granås.

Allemannsretten

«I utmark kan enhver ferdes til fots hele året …». Slik lyder allemannsrettens hovedregel. 

Men det er ikke ensbetydende med et ja. I forlengelsen står nemlig følgende: « … når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet». Riding og sykling er aktiviteter som hører til allemannsretten. Men den frie ferdselsretten gjelder bare så lenge man ikke ødelegger for andre. Det er altså ikke lov å ferdes slik at man ødelegger preparerte skiløyper.

 
Nykjørte spor: De fleste er enige om at nykjørte skispor bør få sette seg skikkelig før de brukes av andre enn skiløperne.
Gående i sporet: Lars Halvor Stokstad Oserud reagerer.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no