20. aug
KLAR TALE: Sekretær Frank Schistad i tariffavdelingen i Fellesforbundet. Foto: Privat
 
– Grov sosial dumping
Sekretær Frank Schistad i tariffavdelingen i Fellesforbundet reagerer på saken fra Villa De Eidsvoll og beskriver det som grov sosial dumping.

Publisert: 21.jul.2017 22:30
Oppdatert: 21.jul.2017 22:37

– Sosial dumping er når utenlandske arbeidstakere lønnes under hva en norsk arbeidstaker ville blitt lønnet. Om disse personene som du omtaler er av utenlandsk opprinnelse, så er dette grov sosial dumping, sier Schistad til EUB.

Han råder alle ansatte å organisere seg i en fagforening.

– Om man ikke er med i en fagforening, så må man selv fremme lønnskrav, eventuelt konkursbegjære bedriften, ta saken til forliksråd og i ytterste konsekvens tingretten. Fellesforbundet og LO begjærte i vår Riksavtalen for hoteller, restauranter, catering og kantiner allmenngjort.

– Den vil forhåpentligvis allmenngjøres når tariffnemnda møtes ved årsskiftet. Dette vil gjøre tariffavtalens lønnssatser til lov. Før den tid eksisterer det ikke en minstelønn for denne bransjen.

Han sier mange jobber sene kvelder og helgedager i bransjen.

– De fleste har derfor redusert arbeidstid til 35,5 timers uke og begynnersatsen for en 20-åring som jobber slik er 165,85 kroner per time. Med tariffavtale får man minimum 165,85 til 194,46 kroner timen, etter hvor lang tid du har jobbet i bransjen.

– Har du noe råd til bedrifter i denne bransjen?

– Lønn de ansatte mer enn 165,85 kroner i timen, sier Schistad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no