26. apr
 
Datteren avsluttet livet sitt: Nå takker moren for avgjørende krisehjelp
Datteren avsluttet livet sitt. Nå takker Anne-Kristin Banken kommunens kriseteam og alle som har stilt opp i kjølvannet av tragedien.

Publisert: 05.jan.2018 21:00
Oppdatert: 05.jan.2018 21:31

– Vi er evig takknemlige. Vi hadde ikke vært her uten all hjelp. Tusen hjertelig takk til alle som har stilt opp, sier Anne-Kristin Banken. På dagen et halvt år etter at datteren tok livet sitt, treffer EUB henne i leiligheten på Dal. Datteren Jannicke døde 5. juli i fjor – kun 41 år gammel.

«Et hjerte av godhet har sluttet å slå. Vi unner deg hvilen, men savner deg så», sto det i dødsannonsen.

Takker for alle hjelpen

– Det er en ekstra tøff dag. Det er det den femte hver måned, sier Banken. Hun sier datterens dødsfall kom som et stort sjokk. Tiden etterpå har naturligvis vært svært tøff. I den tøffe tiden klarer hun likevel å rette en stor takk til alle som har stilt opp underveis. Alt fra ambulansepersonell til kommunens kriseteam.

– Jeg vil takke for all hjelpen vi har fått. Jeg har bodd i kommunen her siden 1999, vært med litt i lokalpolitikken og sett at kommunen ofte får mye kritikk. En del av det er sikkert berettiget, men da er det også riktig at de får høre det når de gjør noe bra, sier Banken.

Hun retter en stor takk til alle som har bidratt fra natten krisen oppsto og helt fram til i dag.

– en fantastisk innsats

– Ambulansepersonellet, politiet, intensivavdelingen på Ahus, sykehuspresten, én av kommunens prester på Råholt, to damer fra mental helse i kommunen, én kommunepsykolog stasjonert på Myrer og alle dem som jobber på kommunens jobbsenter. Alle har – i fellesskap og hver for seg – levert en fantastisk innsats for å få oss på beina igjen. Vi har gått fra å være i det mørkeste mørket til å komme oss gjennom hverdagene og videre i livet. Det har de en stor del av æren for, sier Banken.

Hun har nå det 23 år gamle barnebarnet som mistet moren sin boende hos seg.

– Han ønsker også å takke alle som har hjulpet. Kommunens jobbsenter har gjort en formidabel jobb for ham også. Det har gjort at han har kommet seg ut i full jobb igjen. Han er evig takknemlig, og spiste faktisk julemiddag med flere av dem. Så tett har de kommet hverandre, sier hun.

Banken sier de også er svært glade for varigheten på hjelpen.

– Vi får fortsatt den oppfølgingen vi måtte ønske, sier hun.

Slik jobber kommunen når krisen oppstår

Et helt team av mennesker og instanser står klare dersom krisen oppstår i menneskers liv.

Kommunens psykososiale kriseteam består av elleve medlemmer og én leder (Kari-Bente Skråstad). Medlemmene står kontinuerlig på en beredskapsliste, og får tilbud om basisutdanning gitt av Regionalt Senter for Vold og Traumatisk stress (RVTS). Medlemmene har også fagmøter to ganger i året, hvor en drøfter relevante problemstillinger, caser og eventuelle nye retningslinjer.

– Én av samlingene brukes ofte sammen med kommuneoverlege, lensmann, legevakt og representant for prestetjenesten, sier Kari-Bente Skråstad, leder av kriseteamet i Eidsvoll kommune. I tillegg til varslingslisten har kriseteamet en ressurspersonliste som bistår.

Helsefaglig bistand

– Når kriseteamet tar kontakt med ulike instanser har en god erfaring for at alle instanser samarbeider for å bistå de som er i akutte kriser, sier hun. Ansatte med helse- og sosialfaglig bakgrunn fra tre virksomheter deltar: Hjemmebaserte tjenester, helse og bistand og familiens hus.

– Det er aktuelt å rekvirere kriseteam ved akutt og uventet dødsfall eller alvorlig og dramatisk ulykke som kan føre til psykososiale belastninger. Kriseteamet kan kontaktes i den akutte fase, altså i løpet av de første timene etter et brått dødsfall, sier Skråstad. Det er ulike måter å organisere et psykososialt kriseteam. Noen kommuner beordrer ansatte ut på oppdrag. De fleste kommuner har innrettet seg som Eidsvoll kommune, mens andre har en fast vaktordning.

5–10 oppdrag årlig

– Eidsvoll kommune har de siste årene hatt fra fem til ti oppdrag per år. Jeg opplever at selve ordningen fungerer godt. De tilbakemeldingene jeg har fått er at den psykososiale oppfølgingen har fungert bra, sammen med de tjenestene som følger opp etter kriseteamoppdraget. Dette inkluderer også fastlegeordningen, sier Skråstad. Personer i akutt krise kan selv formidle behov for psykososial krisehjelp til politi og ambulanse på stedet. Noen takker nei til oppfølging i den akutte fase. Dersom de senere skulle ha behov kan de kontakte fastlegen for samtaler. Denne kan henvise til senter for sorgstøtte (Ahus).

Kriseteamet

Det psykososiale kriseteamet i Eidsvoll kommune har 11 medlemmer.

Medlemmene kommer fra tre ulike virksomheter.

Disse virksomhetene er hjemmebaserte tjenester, helse og bistand og familiens hus.

Teamet kan bli tilkalt av politi/ambulanse/legevakt (akutt personell) ved akutte og dramatiske ulykker og/eller dødsfall.

For hjelp av kriseteamet: Ring telefonnummer 66 10 70 00.

Dette skjer ved krise

1. Det er nødetatene ambulanse, brann og politi, samt legevakt eller prestetjenesten, som ringer. Dette gjøres gjerne via politiets operasjonssentral, distrikt øst. Det kan også være kommunens kriseledelse som rekvirerer. 

2. Leder eller annet medlem på beredskapslisten tar telefon og avgjør om henvendelsen er et oppdrag for kriseteamet, eventuelt antall medlemmer som skal delta.

3. Kriseteamet samarbeider med rekvirerende instans i gjennomføringen.

4. Den psykososiale oppfølgingen av de berørte i en krise videreføres i de ulike virksomhetenes ordinære tjenester.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no