20. aug
Føler seg uthengt: Lars Kristian Kjærstad sier han har kjørt med skurtreskeren (bak i bildet) og at det er denne som har lagd sporene ved kommen Nannestad kommune mener er roten til det forurensede drikkevannet i området. – Jeg har bare rygget med treskeren. Sist jeg sjekket var det fullt tillatt, sier Lars Kristian Kjærstad.
 
Føler seg uthengt som vanntyver av kommunen
Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad føler seg uthengte i kommunens jakt på en vanntyv. – Vi aner ikke hvordan drikkevannet er blitt stjålet og forurenset. Vi vet bare at vi ikke har rørt noe selv, sier de.

Publisert: 26.okt.2017 14:00
Oppdatert: 26.okt.2017 14:12

Tirsdag fikk de to naboene gjennom en årrekke i Trugstadvegen i Holter sjokk. De har – som mange andre – fått med seg at det med ujevne mellomrom har vært trøbbel og utfordringer med drikkevannet i området.

– Plutselig ringte det en kar fra kommunen. Han sa det var problemer med noen vannprøver, og at de var på jakt etter den som haddestjålet vann og ført bakterier inn i anlegget. Vedkommende sa de hadde bevis for at det hadde skjedd på eiendommen her. Kommer vi ikke til enighet, så blir du politianmeldt, fikk jeg beskjed om. Ja, da kan du bare anmelde det med en gang, sa jeg. Jeg ble helt fortumlet og tatt på senga, sier Hans Ringnes.

Koblet seg på nettet

Tirsdag sprakk nyheten. På egen nettside la Nannestad kommune ut en nyhetsmelding om at kilden til forurensingen av drikkevannet for Trugstad/Fagerli i Holter – sannsynligvis var funnet. Kommunen meddelte at det onsdag denne uken ble observert at noen hadde koblet seg til det kommunale vannforsyningsnettet i området for å hente ut vann.

«Vi antar det er snakk om fylling av gjødselspreder eller sprøyteaggregat, da det var tydelige spor i området. Nede i en kom ble det observert at noen hadde tilkoblet seg brannventilen for å hente ut vann. Det å koble seg til kommunal vannledning på denne måten påfører kommunens innbyggere en unødig helserisiko og er uakseptabelt. I tillegg henter man ut vann fra ledningsnettet uten å betale for det, og overlater regningen for vannet til resten av kommunens innbyggere. Om lignende tilfeller blir avdekket i kommunen framover, vil de uten unntak bli politianmeldt», står det i meldingen på kommunens nettside.

Føler seg uthengt

Etter at sjokket hadde lagt seg etter telefonsamtalen med kommunen, ringte Ringnes til naboen Lars Kristian Kjærstad. Han visste hva mistanken kunne skyldes.

– Sporene på jordet ved den aktuelle kommen er det jeg som har lagd. Jeg har vært ute og tresket, og denne kommen ligger akkurat på grensen mellom eiendommene våre. Det blir nødvendigvis noen spor etter en såpass stor maskin. Men det må også være lov til å treske i hjørnene på jordene, poengterer Kjærstad.

Naboene rister bare på hodet av kommunens framgangsmåte i saken.

– Her blir vi mistenkeliggjort nærmest umiddelbart. Det er ikke snakk om å ringe oss og høre hva vi har å si. Nei, her har de vært på jakt etter noen syndebukker og trodd de har funnet løsningen. Men vi har da ingen interesse av å koble oss på kommunens vannforsyningsnett, sier Hans Ringnes.

Håper kommunen løser mysteriet

– Jeg har bare rygget med treskeren. Sist jeg sjekket var det fullt tillatt, sier Lars Kristian Kjærstad.

Naboene håper selvfølgelig Nannestad kommune kommer til bunns i vannmysteriet.

– Vi forstår naturligvis at de vil undersøke og granske saken for å finne ut hvordan vann blir forurenset og stjålet. Men løsningen er ikke å kaste et mistenkelig lys på vilkårlige innbyggere i kommunen. Her må det ha gått litt for fort i svingene. Vi føler dette som en ærekrenkelse. Enten får de komme med et dementi eller så får de gå til politianmeldelse, sier Ringnes.

Nå er de to bekymret for brannsikkerheten i området.

– I telefonen fortalte kommunen at de hadde fjernet en stent som gjorde at det ikke lenger var mulig å ta ut vann. Det kan være skummelt med tanke på at kommen ble lagt opp slik, blant annet for å ivareta brannsikkerheten med tilgang på vann og 200–300 meter lange brannslanger til Trugstad gård på naboeiendommen her, sier Hans Ringnes.

– Vi har vært, og er, i en intern arbeidsfase, og denne saken vil med stor sannsynlighet ende opp med en anmeldelse, sier Huseby.

Saken blir sannsynlig anmeldt

Virksomhetsleder Bente Huseby sier kommunen er i en intern arbeidsfase og at vannsaken med stor sannsynlighet vil ende opp med en anmeldelse. Hun ønsker ikke å kommentere noe rundt naboene Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad som føler seg uthengt.  

EUB orienterte henne per e-post om situasjonen rundt Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad, som begge føler seg uthengt av kommunen.

– Hva er din kommentar til dette? Er kommunen sikre på å ha funnet kilden til utfordringene med vannet i det aktuelle området? Er dere i så fall sikre på at det er disse to bøndene som har stått bak tyveriet av vannet og forurensningen av det? Hva skjer videre i denne saken nå?

– Jeg har ingen kommentarer til nedenstående, svarte hun.

– Hvordan ble det oppdaget at drikkevannet var forurenset?

– Det tas jevnlige vannprøver av hele forsyningsnettet i Nannestad kommune. I forrige uke ble det avdekket avvik på en prøve i området Trugstad–Erpestad. I samråd med kommuneoverlegen ble det besluttet å innføre kokepåbud innenfor et begrenset område. Varsel ble sendt ut. Tiltak på ledningsnettet ble iverksatt, og det ble tatt nye prøver. Nye prøver viste ingen avvik. Kokepåbudet ble opphevet, svarer Huseby.

– Hvordan kan «hvem som helst» klare å koble seg på det kommunale vannforsyningsnettet?

– For dem som har kunnskap vil det være mulig å koble seg til ethvert ledningsnett i hele landet, svarer hun.

– Vil det bli foretatt sikringstiltak på vannforsyningsnettet i kommunen slik at noe slikt ikke kan skje igjen?

– Kommunal drift arbeider med å se på nye løsninger som går på plombering av brannventiler. Allikevel så kan vi ikke forhindre at dette vil kunne skje igjen. Vi vil kunne se at plomberingen blir brutt, men det vil ikke nødvendigvis kunne stoppe noen. Dette er en utfordring alle kommuner har, svarer Huseby.

– Har dere mistanke om at lignende har pågått i dette eller andre områder tidligere?

– Trugstad-Erpestad har hatt flere tilfeller hvor det er blitt gitt kokepåbud på grunn av avvik i vannprøver. På denne bakgrunn oppsto det en mistanke da tidspunktene for forurensningen sammenfaller med vår- og høstonn. Kommunal drift er ikke kjent med at dette er et problem andre områder i kommunen, men det er derfor viktig å varsle om at slike ulovlige påkoblinger vil bli anmeldt. Kommunal drift ber innbyggerne varsle kommunen dersom de ser eller har/får mistanke om ulovlige påkoblinger slik at vi får tatt tak i dette på en god måte, sier virksomhetslederen for kommunal drift.

 
Kommen: Her er kommen på eiendomsgrensen mellom Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad i Trugstadvegen i Holter.
Spor: Hans Ringnes hevder kommunen i en telefonsamtale sa at det var spor som disse ved kommen som var blant de sterkeste bevisene i saken.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no