23. jul
Het temperatur: Mange kaster seg på i debatten om hvorvidt Avinor skal få bygge en tredje rullebane på Oslo Lufthavn.
 
– Helt uholdbar situasjon
Stortingspolitiker Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ber regjeringen svare på hvor mange år det skal gå før berørte innbyggere, næringsliv og kommuner på Øvre Romerike får avklart hvorvidt det blir en tredje rullebane.

Publisert: 21.nov.2017 19:00
Oppdatert: 21.nov.2017 12:47

EUB har den siste tiden skrevet en serie artikler om Avinors nye støysonekart som kan bli en realitet dersom tredje rullebane blir utbygd. Basert på de nye kartene har Ullensaker kommune gått inn for bygge- og deleforbud i gul og rød sone – med tilliggende stiplede linjer. Dette berører cirka 2000 eiendommer og 4000–5000 innbyggere bare i flyplasskommunen.

«Stortingets president. Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til samferdselsministeren: Hvor mange år mener Regjeringen det skal gå før berørte innbyggere, næringsliv og kommuner på Øvre Romerike får avklart hvorvidt det blir en utbygging av tredje rullebane på Gardermoen?», skriver Gjelsvik i sitt spørsmål.

LES OGSÅ: Dette må du vite om de nye støysonene

– Ikke stortingsflertall

Gjelsvik representerer Sp og Akershus på Stortinget. Han sitter til daglig i finanskomiteen, og bekrefter at han stiller spørsmålene til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter EUBs avsløringer. I begrunnelsen for spørsmålet viser han til Avinor-meldingen våren 2011. Der uttrykte en samlet transportkomité at man «forventer at Avinor utnytter dagens kapasitet på dagens rullebaner så langt det er mulig med bruk av teknologiske løsninger for inn- og utflygningsstyring og eventuelle fysiske tiltak». Gjelsvik legger til at det således ikke er noe stortingsflertall for at regjeringen kan godkjenne en konsesjonssøknad uten stortingsbehandling.

– Uholdbar situasjon

– Flertallet på Stortinget har således verken avklart om det noensinne kommer til å bli bygd en tredje rullebane på Gardermoen eller når det kan ventes en beslutning om dette. Dette skaper en helt uholdbar situasjon for berørte innbyggere, næringsliv og kommuner. Etter Senterpartiets syn burde Stortinget avklart at Oslo Lufthavn skal utvikles videre med dagens to rullebaner, og at tredje rullebane ikke skal bygges, slik at de berørte kan planlegge å utvikle Øvre Romerike videre også innenfor de områder som nå blir båndlagt, sier Gjelsvik.

Gjelsvik legger til at det ikke er noe stortingsflertall for at regjeringen kan godkjenne en konsesjonssøknad uten stortingsbehandling.

– Båndleggingen av arealer i berørte kommuner har store konsekvenser for lokal planlegging og utvikling, sier Gjelsvik.

Kommunen varsler byggeforbud: – Stopp betyr at vi må si opp alle

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no