19. jan
TEAM. Pasient Heidi Didriksen, ridefysioterapeut Hanne Lindebø Kværner og fjordingen Lymann må samarbeide for å oppnå et godt resultat. Flaen gård i Nordkisa ble godkjent for terapiridning i 2010. Lindebø Kværner kombinerer også terapiridningen med tradisjonell fysioterapi.
 
– Hesten gir meg bedre livskvalitet
NORDKISA. Heidi Didriksen fra Jessheim har leddgikt. Etter en arbeidsdag var hun helt utslitt og måtte legge seg. Men det var før hun visste noe om fysioterapeuter med fire bein.

Publisert: 24.jul.2013 21:23
Oppdatert: 27.jan.2017 10:57

– Jeg var fullstendig utmattet etter at jeg kom hjem fra jobb og hadde ikke overskudd til å gjøre noe som helst. Så kom jeg over terapiridning på Flaen gård via nettet. Etter at jeg begynte å ri der har jeg fått livet tilbake. Kort sagt har det vært en mega opptur for meg, sier Didriksen.

FYSISK OG PSYKISK

Hun forteller at hun gjennom behandlingen hos ridefysioterapeut Hanne Lindebø Kværner og hennes hester holder kroppen i stand, både fysisk og psykisk.

– Man går jo litt ned i kjelleren når man får en slik diagnose, men Hannes opplegg med hestene har hjulpet meg. Hadde jeg ikke fått denne muligheten, ville jeg nok fortsatt ligget på sofaen etter jobb, sier hun.

Didriksen har nå fått behandling på Flaen gård i om lag ett år. Før ferien var det 60 personer, mest barn, som ukentlig fikk behandling. 19. august starter treningen for fullt igjen.

BEDRE LIVSKVALITET

– Jeg har fått tilbake energien. Nå kan gjøre andre ting. Det er lettere å leve med sykdommen og jeg har fått en bedre livskvalitet. Jeg er glad i dyr, og når jeg kan stelle med hester samtidig som jeg får behandling er det jo midt i blinken for meg, sier Didriksen.

– Det ble også en ekstra bonus for meg. Jeg fikk energi til å slutte å røyke.

Nå jobber hun i 50 prosent stilling som lufthavnbetjent ved Oslo Lufthavn. – Arbeidsgiver har også stilt opp for meg. Det er jeg svært takknemlig for.

SPESIALUTDANNING

Både Lindebø Kværner og de åtte hestene som deltar i treningen, er utdannet spesielt.

– Jeg har jobbet som kommunal fysioterapeut med ansvar for barn i 12 år, hvorav seks år også som ridefysioterapeut. Nå satser jeg på heltid på terapiridning, sier Lindebø Kværner.

Ridefysioterapeuten forteller at på hesten må en bruke alle musklene i kroppen for å holde seg oppreist og ikke falle av.

– Ridning gir spesielt god trening for kjernemuskulaturen og den dype mage- og ryggmuskulaturen. Balanse, koordinasjon, styrke og kondisjon er også andre effekter av terapiridningen. For mennesker som har muskelubalanser er symmetriarbeidet svært nyttig og godt, sier hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no