21. jul
SYSTEMKRITIKK: Tom Barthel sier paret ble tatt godt imot på Eidsvoll legevakt. Han retter kritikken mot systemet. – Vi er innflyttere i kommunen, og for oss er dette det mest naturlige stedet å reise når vi trenger øyeblikkelig hjelp. Men der var det ingen lege. Resultatet var at hun måtte dra til et legekontor på Råholt, sier Tom Barthel om kona Anita.
 
Kom til legevakten med nesten avrevet finger: – Hvorfor er det ikke lege på legevakten?
Anita Barthel kuttet nesten av seg fingeren og reiste rett på legevakten. Men der er det ikke lege på dagtid. Dermed måtte den akutte ferden gå videre til Råholt.

Publisert: 18.jul.2017 21:30
Oppdatert: 18.jul.2017 23:18

– Det må være noe fundamentalt galt med hele systemet, sier ektemannen Tom Barthel. Det var mandag kona Anita Barthel var uheldig og skadet seg på en gressaks hjemme på Minnesund.

– Min kone kuttet nesten av seg fingertuppen og vi dro til legevakten. Vi er innflyttere i kommunen, og for oss er dette det mest naturlige stedet å reise når vi trenger øyeblikkelig hjelp. Men der var det ingen lege. Resultatet var at hun måtte dra til et legekontor på Råholt.

LES OGSÅ: Slik blir den nye legevakta i Eidsvoll

– Må føle seg trygge

Han sier hele situasjonen var fortvilet. Paret fikk småhetta der en periode. Nå har han varslet hendelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. EUB har sett klagen.

«Hvorfor er det ikke lege på legevakten i Eidsvoll kommune på dagtid? (...) Og hvis dette er normen for legevakter i distriktene må det tas grep, slik at lokalbefolkningen kan føle seg trygge på å få den hjelpen de trenger når ulykker inntreffer», står det.

I januar åpnet den nye legevakten i Eidsvoll. Prislappen på det nye tilbygget på Vilberg helsetun var flere titalls millioner kroner, og inneholder blant annet to legekontorer, laboratorium, venterom og egen overbygd ambulanseinngang. Legevakten har døgnbemannet telefon, men lege er kun til stede i helgene, samt ettermiddager, kvelder og netter på hverdager.

LES OGSÅ: Eidsvoll kommune har bygd nytt for 58 millioner kroner

– Har vært drøftet

– Daglegevakt har vært drøftet, men det vil kreve økte ressurser i budsjettet, sier assisterende rådmann Marte Hoel. Hun er orientert om den innsendte klagen fra Barthel-paret.

– Eidsvoll har ikke daglegevakt. Det er heller ikke et krav, men alle kommuner må ha et akuttmedisinsk tilbud også på dagtid. For Eidsvoll skal slike henvendelser gå til fastlege, eventuelt det legekontoret fastlegen tilhører. 113 benyttes i alvorlige tilfeller, sier Hoel, og legger til at hun ikke er kjent med at kommunen har fått klager på eksisterende tilbud.

– Det er flere kommuner som har samme ordning som Eidsvoll, for eksempel Nannestad. Ullensaker har daglegevakt av flere årsaker, blant annet på grunn av flyplassen, sier hun.

I forhold til varselet til fylkesmannen sier hun at kommunen må avvente en henvendelse

Her er det daglegevakt

Jessheim legevakt er bemannet med lege – også på dagtid – på hverdagene.Det opplyser kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker til EUB.

– Jessheim legevakt er daglegevakt for Ullensaker kommune hverdager fra 08.00 til 16.00, og bemannet med lege, sier han.

Kommuneoverlegen opplyser videre at legevakten på ettermiddager, kvelder, netter, helger og høytider er interkommunal legevakt for kommunene Ullensaker, Nannestad, Hurdal og Gjerdrum.

De samme kommunene skal samlokalisere sin virksomhet i det nye lokalmedisinske senteret/helsehuset ved siden av LHL-sykehuset ved E6 på Jessheim Nord. Byggestart for dette var våren 2016, og forventet ferdigstillelse  og åpning er i januar 2018. Eidsvoll har sagt nei til å være med på dette prosjektet. De gikk heller inn for en egen legevakt på Vilberg.

Eidsvoll legevakt

Sto klar i januar i 2017. Ligger i Helge Neumannsveg 5 på Vilberg helsetun.

På kommunens nettside står det at legevaktens åpningstider er fra 16.00-08.00 på hverdager og hele døgnet i helgene. Der opplyses det at man ved livstruende tilstander med behov for øyeblikkelig assistanse skal kontakte 113. Trenger du hjelp med akutt skade eller sykdom utenom fastlegens kontortid, bes du ringe 116117. Da kobles du til nærmeste legevakt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no