22. apr
 
Kommunen vil ha basestasjon fjernet: – Ikke akkurat et pent bidrag i byen
Ullensaker kommune vil ha en basestasjon og to små hytter fjernet fra stasjonsområdet. Nå har de bedt grunneier Bane Nor ta grep.

Publisert: 25.nov.2017 18:00
Oppdatert: 25.nov.2017 19:53

– Det er ikke akkurat et pent bidrag i byen. Vi ønsker dette primært som et estetisk bidrag til byen, sier Helge Moland Haakonsen, avdelingsleder for byggesaksavdelingen i Ullensaker kommune. Basestasjonen og småhyttene står rett ved administrasjonsbygningen og pakkhuset, som er i ferd med å bli totalrenovert, på Dampsagtomta. Nå har kommunen sendt brev til grunneier Bane Nor under tittelen «Anmodning om et estetisk bidrag».

– Det står en basestasjon/antenne for mobilsystemet på østsiden av Jessheim stasjonsområde, bestående av en høy mast med kabler og antenne, samt to hytter som står inntil masten. Denne installasjonen står plassert nær det verneverdige pakkhuset på stasjonsområdet, og inntil det verneregulerte administrasjonsbygget for Dampsaga, som nå settes i stand for bruk. Installasjonen er på flere måter innhentet av stedsutviklingen, står det i brevet.

Opphold og rekreasjon

Kommunen påpeker også at området i dag er under intensiv bebyggelse, og at området ved basestasjonen er tilrettelagt for opphold og rekreasjon med park og lekeplass.

– Basestasjonen ligger i et nokså beferdet område, og ligger også visuelt eksponert til. Det er riktignok etablert pukksteinsgjerde ved pakkhuset, parallelt med jernbanen. Denne skjuler riktignok hyttene fra den andre siden, men masten med kabler og antenne rager langt høyere, skriver kommunen.

– Det er vår oppfatning at installasjonen framstår som et negativt element, og at den framstår påfallende og visuelt støyende. Det er derfor grunn til å anmode eier om å se på muligheten for å avvikle basestasjonen, og om det er mulig å finne plass til den på et mer egnet sted. I det minste er det grunn til å be om at det gjøres gode tiltak for å bedre inntrykket på stedet, står det videre i brevet.

Estetisk bidrag til byen

Henvendelsen er sendt til grunneier Bane Nor med oppfordring om eventuelt å videresende dette til ansvarlig eier/bruker av basestasjonen.

– Det å flytte den basestasjonen vil være en komplisert og alvorlig sak. Det er rett og slett ikke mulig. Den er ikke plassert der tilfeldig. For oss handler dette om å ha et best mulig mobilnett med sikker og god kontakt med togene i området. Dette har vi også svart kommunen, sier Bård Bjerkaker, kommunikasjonsansvarlig for Divisjonen Digitalisering og Teknologi i Bane NOR. Han sier de heller vil rydde opp og forskjønne småhyttene og området rundt.

– Hva slags funksjon har denne basestasjonen i bybildet for dere?

– Den sikker for en sikker og trygg mobilkontakt med togførerne. Vi har et eget mobilnett som sørger for at det er kontinuerlig og åpen kontakt mellom våre togledersentraler og de som kjører togene. Det er en del av det totale sikkerhetssystemet vi har på jernbanen. Det er også mulig at denne mobilmasten deles med mobiloperatører som Telenor og Telia, uten at jeg kjenner detaljene rundt dette, svarer Bjerkaker.

Dermed ender det med et kompromiss det ser ut til at begge parter kan leve med.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no