20. jul
KLAR TALE. Politiførstebetjent Anne Kathrine Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannskontor ber russen bruke god folkeskikk i russetida. – Det er ikke noe frikort å ha på seg russedress, sier hun.
 
– Ikke noe frikort å ha på seg russedress
JESSHEIM. Politiet advarer russen mot å ta med seg langt yngre ungdommer om bord på bussen. – Vis vanlig folkeskikk i russetida. Det kommer du langt med, sier politiførstebetjent Anne Kathrine Hofseth Gundersen.

Publisert: 23.mar.2017 13:03
Oppdatert: 23.mar.2017 13:39

Både hun og forebyggende koordinator Hilde Kallset Jensen i Øst politidistrikt har sett flere skrekkeksempler på ungdom ned i 13-14-årsalderen som er med i russebusser.

– Vi ønsker ikke mindreårige som henger med russen. Vi har sett ungdommer i 13-16-årsalderen som er med og vi liker det ikke. De skal heller ikke delta på russefester. Dette vil bli slått hardt ned på, sier Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannskontor.

– Jeg har jobbet mot russen på Romerike i seks år nå, og ser at mindreårige som er med og ruller med bussene er noe som har økt betydelig i omfang de siste årene. De betaler seg inn på bussene, enten i form av penger eller motytelser som eksempelvis seksuelle tjenester. Vi har sett flere uheldige episoder der jenter har følt seg utnyttet, sier Kallset Jensen.

LES OGSÅ: Her bygges russebussene som vinner priser

Slik er russetrendene

Her er en del av russetrendene politiet advarer mot:

Overlast i russebussene. Dette ble for alvor en trend i fjor. Russebusser opprettet Snapchat-kontoer, hvor de nærmest konkurrerte om hvem som klarte å kjøre rundt med flest personer om bord.

En del russ bruker narkotika, og MDMA er utbredt. Kripos melder om rekordhøye beslag. Syntetisk Cannabis er også en del av enkelte miljøer.

Støyproblematikk er utbredt. Politiet på Romerike anslår at 90 prosent at henvendelsene de får på russen dreier seg om dette. Dette kommer både fra privatpersoner og for eksempel bensinstasjoner.

Mange oppfører seg utmerket

Politiet har sett en markant utvikling på konsept, størrelse og konflikter mellom russebusser. Det rapporteres også om flere eksempler på planlagte slåsskamper mellom russebusser.

– Det er ikke noe frikort å ha på seg russedress, og det gjelder ikke andre regler for russen enn for andre folk. Lovverket og regelverket er akkurat likt. Du kommer langt med å utvise vanlig folkeskikk, sier Hofseth Gundersen, som sammen med Hilde Kallset Jensen, er klar på at det store flertallet av russen oppfører seg utmerket.

– Vi har gjennomført en foredragsrunde sammen med Statens vegvesen rundt omkring på de videregående skole, og det er utrolig mye fin ungdom rundt omkring. Derfor er det også synd at noen få ofte kan ødelegge mye for helhetsinntrykket av russen, sier Kallset Jensen.

LES OGSÅ: Russen slår alle rekorder

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no