22. apr
FLYTTET: – Vi måtte flytte ut av Ullensaker for å finne egnede lokaler til bedriften vår, selv om vi gjerne skulle blitt i hjemkommunen vår. På Ørnfeltet på Dal fant vi akkurat det vi trenger, her har vi verksted, lagerplass og får nå satt opp en kontorrigg. For oss er dette Nirvana, sier Bernt Liavaag i A-Merking.
 
– Ikke plass til oss i Ullensaker
Mangel på lokaler i Ullensaker gjorde at Bernt Liavaag flyttet bedriften til Eidsvoll.

Publisert: 29.jan.2018 21:00
Oppdatert: 29.jan.2018 21:39

Daglig leder Bernt Liavaag startet bedriften A-Merking i Ullensaker i 2003. Nå teller de 12 mann og omsetningen 24 millioner kroner. I fjor flyttet han bedriften til Dal fordi hjemkommunen ikke har egnede lokaler.

– Det legges rett og slett ikke til rette for små og mellomstore bedrifter (SMB) i Ullensaker. Når bare de store utbyggerne ivaretas er det ikke plass til oss, sier han.

KONTINUERLIG VEKST

A-Merking er spesialister på horisontal oppmerking, alt fra å levere merkemaling til alle Avinors flyplasser til oppmerking av skolegårder og parkeringshus.

– Vi har hatt vekst siden start og byttet lokaler ved behov. Til 2012 var vi i et SMB-fellesskap på industrifeltet på Jessheim. Da solgte eierne til en utbygger som skal sette opp et kontorbygg, og der passet ikke vi inn, sier Liavaag som ville bli på industrifeltet.

– Men det finnes ikke egnede lokaler til riktig pris. Vi endte i Gardermoen Næringspark og så på Kløfta før vi måtte ut igjen. Heldigvis fant vi en eier på Ørnfeltet som skjønte vårt behov, og signerte en tiårskontrakt om over 600 kvadratmeter her, sier han.

BARE FOR DE STORE

Liavaag påpeker at prisen ikke er hovedproblemet, derimot mangelen på lokaler.

- Politikerne har snakket varmt om små- og mellomstore bedrifter i mange år, uten at det har skjedd noe. I vår søken etter lokaler så vi at det ikke har blitt bedre siden 2012. Det er fortsatt ikke plass til småbedrifter her.

– Men gårdeiere må selv få fastsette leieprisen?

– Selvsagt. Men det hjelper ikke når det ikke finnes lokaler. Utbyggerne må få føringer fra politikerne. Men de tenker bare stort, og da ryker bedrifter som vår ut.

GARDERMOEN NÆRINGSPARK

– Hva må gjøres?

– Kommunen må ta grep om utviklingen. Når Gardermoen Næringspark skal bygges ut må de sørge for plass til slike som oss. For mange er det utrolig viktig å ligge sentral med tanke på gardermoeffekten. Kommunen har dessuten ledige tomter på industrifeltene rundt Jessheim, men ingen lokaler å leie ut. Store områder regulert til forretningsbygg er eid av noen få eiendomsoppsittere som bare venter de store firmaene slik at prisene kan bli enda høyere, mener Liavaag.

– Men dere fant til slutt det dere lette etter?

– Ja, i Eidsvoll. Og med Ørnfeltet har politikerne her virkelig fått det til, sier han.

- HAR LAGT TIL RETTE

Ordfører Tom Staahle tror det handler mer om pris enn lokaler når A-Merking velger å flytte.

– Kommunen ønsker et bredt næringsliv og rom for alle bedrifter, små og store. Og vi har flere egnede industriområder, sier han.

– Hva kan kommunen gjøre for å beholde slike bedrifter?

– Vi har lagt til rette for en miks av store og mindre bedrifter, og arbeidet hardt for å fremskaffe enda flere industriområder. Ett eksempel er Gardermoen Næringspark som det nå endelig er ting på gang i. Her blir rom for mange etableringer og de som har parken er opptatt av miks av små og store firmaer. Det finnes også ledige tomter i eksisterende industriområder, sier Staahle.

Han vil imidlertid ikke blande seg borti leiepriser.

– Vi som kommune kan ikke, og skal ikke mene noe om dette. Men vi oppfordrer naturligvis tomteeiere til å ta imot denne typen bedrifter. Når det er sagt, må det også sies at det er langt mer attraktivt å etablere seg i Ullensaker enn andre steder, og det reflekteres også i leieprisene, påpeker ordføreren. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no