17. jun
TRO: Kjetil Bergersen har mange år bak seg som eiendomsmegler på Øvre Romerike. Nå er han daglig leder hos Privatmegleren på Strømmen, og har fortsatt klokkertro på det lokale boligmarkedet.
 
- Ingen fare på Øvre Romerike
Boligsalget i 2016 var ekstremt godt, særlig i sentrale strøk. – Det vi ser i år er en korreksjon, ikke en kollaps, sier eiendomsmegler Kjetil Bergersen, som har stor tro på Øvre Romerike.

Publisert: 12.des.2017 17:00
Oppdatert: 12.des.2017 14:52

– Boligmarkedet på Romerike har aldri vært sykt, sier eiendomsmegler og daglig leder Kjetil Bergersen hos PrivatMegleren Strømmen.

– Den enorme prisøkningen i fjor gjaldt særlig attraktive og sentrale mindre leiligheter. Og spesielt i Oslo der snittprisen økte 30 prosent. Men riksmedienes fremstilling av at alt nå går dukken, er feil. Markedet er ikke slik, men folk forledes til å tro det når media ikke nyanserer og tar hensyn til regionale forskjeller, påpeker han.

– Hvem sørget økningen?

– Hovedsakelig investorer som kjøpte og solgte på kort tid for å tjene raske penger, og folk som kjøpte for å leie ut. I tillegg til Oslo kommunes massive boligkjøp.

Han mener at eiendomsmeglere flest tjener store penger er en myte.

– Vår provisjon ligger på under to prosent i snitt, det er boligselger som tar den største gevinsten.

LES OGSÅ: Boligprisene på Øvre Romerike falt i november, men nedgangen var ikke på mer enn 0,6 prosent

SUNN KORREKSJON

– Når det kommer en sunn og nødvendig korreksjon i markedet etter et år som 2016, skriver flere medier om kollaps. Det skaper frykt og folk setter seg på gjerdet, noe ingen tjent med, påpeker han.

– Men da synker prisene, og det er vel bra for kjøperne?

– Poenget er at krigstyper skaper en negativ psykologisk effekt i hele markedet, selv om den store prisreduksjonen bare gjelder spesifikke områder. Du skal ikke langt ut av sentrum så var og er prisøkningen på bruktboliger langt fra enorm. Verre er det for nybygg. Der må folk vente lang tid på at boligen de vil ha skal bli ferdig, og hvis de før kjøp tror på massiv prisnedgang på den de skal selge, så blir de boende. Da stopper nybyggingen, og vi er inne i en ond sirkel, sier han.

STABILT

– Hva er den største forskjellen på Romerike og Oslo?

– I Oslo har prisene variert mye. Her er de fleste priskurvene stabile med 4,5 prosent vekst første halvår i år, hvilket er fornuftig og edruelig. I 2016 var økningen 6–7 prosent. Vi har få store topper og dype daler, og store regionale forskjeller på korte distanser. Det holder å nevne Hurdal og deler av Eidsvoll, kontra Jessheim sentrum så ser du det.

-Trenger vi mange boliger til?

– Det er og blir vekst på Romerike fordi tilflyttingen fortsetter. Alt blir solgt, faktisk er 90 prosent av nye boliger her ferdigsolgt til innflyttingsdato. Folk ligger i kø for de mest populære boligene, så ja, vi trenger flere, sier Bergersen og legger til:

– Veksten vil heldigvis fortsette, for uten blir det ingen utvikling. Vekst bidrar til handel og handel bidrar til etterspørsel etter boliger og økte priser. Alle er tjent med vekst og selv om ikke alle liker det, så blir alle sentrumsområdene på Øvre Romerike bygd ut før eller senere, sier han.

– Og førstegangskjøperne blir stående utenfor markedet?

– Det er regjeringens krav til 15 prosent egenkapital sin skyld. Den burde heller skattebelagt bolig nummer tre, fire og fem mye hardere for å stoppe aggressiv boligspekulasjon.

– Er du optimist på Romerikes vegne?

– Definitivt ja. Alle forutsetninger ligger til rette for fortsatt vekst, men det krever politisk styring. Ullensaker gjør det glimrende med sin byplan, og alle vet hva de skal forholde seg til. Motsetningen er Eidsvoll som ennå har de ikke klart å regulere Sundet. Det er for dårlig, sier Bergersen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no