23. sep
 
– Jeg er dritt lei søl og forurensning
Stasjonsleder ved E-Co Energi AS på Eidsvoll Verk, Tore Eirik Andersen, har sett seg lei på det han hevder er avrenning og forurensning i Andelva fra Moelven Eidsvold Værk. Nå skal vannprøver analyseres.

Publisert: 29.aug.2018 15:00
Oppdatert: 29.aug.2018 16:03

– Slik har det vært i mange år. Det siger ut både olje og andre ting fra grunnen hos Moelven. De har også hydraulikkaggregater stående ved elva og disse står og lekker hele tida, påstår Andersen.

Han driver kraftstasjonen i Andelva, og forteller at de flere ganger har fått forklaring fra Moelven at avrenninga kommer fra overrislingsanlegget der.

– Dette er bare tull. Det er en bortforklaring vi har hørt i mange år. Jeg er dritt lei søl og forurensning. Nå vil det bli tatt vannprøver, og analyser vil da vise hva dette er. Jeg er ikke i tvil om at de vil finne olje. Dette er rett og slett miljøkriminalitet. Det er skremmende at de kan tillate seg å drive slik i dag, sier Andersen.

FANT INGEN AVVIK

Nils Anton Hæhre, direktør hos Moelven Eidsvold Værk AS, sier at han regner med at det som har havnet i elva er avrenning fra vanningsanlegget for tømmeret.

– Det har vært liten vanngjennomstrømming i sommer. Tømmeret må vannes for at det ikke skal bli ødelagt. Vi har ikke funnet antydning til andre lekkasjer, og det står ikke hydraulikkaggregater ved elva og lekker. Hva grunnen inneholder kan jeg ikke uttale meg om. Jeg kjenner ikke historikken for hva som er skjedd opp igjennom tida, men det er ingen indikasjoner på at det siver ut noe nå, sier Hæhre.

Han viser også til et tilsyn gjort av Fylkesmannen i vår.

– Da ble ikke funnet noen avvik. Nå vil brannvesenet ta prøver, og da får vi avvente til resultatet foreligger, sier Hæhre.

KAN BLI ANMELDELSE

Hege Cecilie Kvam, avdelingsleder etterforskning ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, opplyser at Øvre Romerike brann og redning nå vil ta vannprøver.

– Dersom man finner noe unormalt i prøvene vil saken kunne bli anmeldt, sier Kvam.

Andersen mener også at det renner barkesyre fra et barkdeponi rett i elva.

– Det er noe dritt. Den er så sur at jeg venter nå på både fiske- og fugledød, sier Andersen.

Nylig tappet han ned anlegget, noe som gjøres rutinemessig om lag hvert annet år eller når det ellers er nødvendig.

– Da dammen fylte seg opp igjen fulgte det med det som er lekket ut i sommer. Dette er olje som burde vart tatt opp der oppe, men det gjøres ikke, hevder Andersen.

I går tilkalte han Øvre Romerike brann og redning (ØRBR) for at de skulle vurdere hva som eventuelt kunne gjøres. Også en politipatrulje stanset da de så brannvesenet på brua. Politiet er dermed også kjent med saken. Foreløpig er man kommet fram til at det i første omgang skal tas vannprøver.

LES OGSÅ: Fant 340 kilo søppel på bunnen av Vorma

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no