17. sep
MISTET JOBBEN: Lone Smedby Christensen (41) har jobbet ved Vilberg helsetun i 16 år. Forleden fikk hun beskjed om at de ikke har brukt for henne lenger.
 
– Jeg følte det som om jeg ikke var noe verdt
Lone Smeby Christensen har downs syndrom. I 16 år har hun pliktoppfyllende gått til jobben på Vilberg helsetun. Men så kom beskjeden om at de ikke hadde bruk for henne lenger.

Publisert: 27.jul.2017 12:00
Oppdatert: 27.jul.2017 14:54

– De ville ikke ha meg lenger. De sa de ikke hadde mer jobb til meg, forteller Lone Smeby Christensen.

SINT OG LEI SEG

Lone er både sint og lei seg, mest begge deler – sier hun selv.

– Og så er jeg skuffet. Jeg synes jeg er blitt dårlig behandlet. Men nå jeg vil ikke ha jobben tilbake. Da de fortalte at jeg ikke har noen jobb lenger, følte jeg det sånn at jeg ikke var noe verdt. Det er jeg sint for, påpeker hun.

– Hva jobbet du med på helsetunet?

– Jeg jobbet litt på kontoret, hvor jeg var sjef for makuleringen. Så hentet jeg posten og aviser på kontoret og leverte ut det. Jeg var også på rådhuset og tok med posten som skulle til helsetunet og jeg hjalp også til litt på aktivitetsstua. Jeg likte meg godt på helsetunet, forteller 41-åringen til EUB.

Takk for meg: Les leserbrevet Lone sendte EUB

SJOKK FOR FAMILIEN

Lone har med seg tanta si, Gudny Sverre Smeby Ilbråten, til intervjuet med EUB. Hun forteller at det var en sjokk for hele familien da Lone mistet jobben sin etter 16 år.

– Det kan jo ikke være pengene som teller for Eidsvoll kommune her. Det er viljen. Lone tjente 10- 12 kroner i timen – maks 1000 kroner i måneden. Det er heller ikke pengene som teller for oss – det er det sosiale. På helsetunet var Lone en kollega, en del av et team. Hun gjorde en helt vanlig jobb, var trofast og ville ikke være borte, selv om hun var syk, forteller tanta.

BLIR SITTENDE OG SE PÅ TV

Om Lone ikke får noen ny jobb, frykter tanta at hun vil bli inaktiv.

– Det blir nok mye TV-titting, ja. Lone trenger å være ute blant folk. Vi håper at hun kan få ny jobb, muligens hjelpe til i en barnehage. Vi er i kontakt med kommunen, sier Smeby Ilbråten.

– Men først skal jeg på sommerferie til mamma som bor i Italia. Tante skal følge meg til flyet, men jeg reiser aleine derfra, forteller Lone.

ENDRINGER I VIRKSOMHETEN

Ifølge virksomhetsleder Vidar Roseth ved Vilberg kompetansesenter for helse og omsorg, er det endringer i virksomheten og krav til driften som førte til at Lone Smeby Christensen mistet arbeidstilbudet sitt.

– Vi har satt stor pris på de oppgavene Lone har utført for oss i de 16 årene hun har hatt et arbeidstilbud ved helsetunet. Lone har også bidratt godt til det sosiale miljøet. Etter hvert har kommunen kommet til at et annet tilbud for Lone ville være mer tjenlig. Det har blant annet sammenheng med hvordan virksomheten og kravene til driften av den har endret seg, sier Roseth til EUB.

– Hvordan da?

– Jeg kan ikke gå mer konkret inn på de forholdene, svarer virksomhetslederen.

– Lone var både lei seg og sint over å miste jobben hun har hatt i 16 år. Har du noen kommentar til det?

– Jeg synes det er trist hvis hun er lei seg, men hun vil få et annet arbeidstilbud i kommunen. Der håper jeg hun vil finne seg til rette, sier han.

PLIKTOPPFYLLENDE

Janka Holstad, tidligere virksomhetsleder ved Vilberg kompetansesenter, sier at det kan søkes om tilskudd for å fremme et inkluderende arbeidsliv.

Holstad har hatt mye med Lone Smeby Christensen å gjøre, og hun har bare gode ord å si om sin tidligere kollega.

Holstad vil ikke uttale seg om årsaken til hvorfor Lone måtte avslutte sitt arbeidsforhold på Vilberg helsetun, men generelt mener hun at samfunnet er tjent med et arbeidsliv som ikke bare har A4-arbeidstakere.

ALTERNATIVE LØSNINGER

– Lone så ting vi andre ikke så, og hun stilte spørsmål vi andre ikke turte stille. Hun var en pliktoppfyllende og lojal arbeidstaker og en viktig sosial faktor med et verdisyn vi alle har noe å lære av. Mulig det burde vært sett på alternative løsninger for henne, så som kortere eller færre arbeidsdager. Et inkluderende arbeidsliv handler mye om tilrettelegging, og det går det som sagt an å søke om statlige midler, sier Janka Holstad.

LES OGSÅ: Derfor får Vilberg helsetun bare åtte nye plasser

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no