16. jul
 
– Jeg håper vi fortsatt kan være vanlige folk
Tone W. Trøen Fra Eidsvoll er i sin andre periode på Stortinget. Noe av det hun liker best med vår parlamentariske situasjon er at politikerne er vanlige folk.

Publisert: 31.des.2017 06:00
Oppdatert: 31.des.2017 06:45

– Forskjellen mellom Norge og Frankrike, for eksempel, er stor. Der har nesten alle politikerne gått på den samme prestisjeskolen, uansett part. Jeg er glad for vårt system, og jeg håper politikere også i framtiden er vanlige folk. Avstanden til de folkevalgte må være minst mulig, sier Tone W. Trøen.

LANGE DAGER

EUB fikk være med Trøen på en helt vanlig arbeidsdag. Som mange andre eidsvollinger setter hun seg på toget ved 07-tiden, og det er slett ikke uvanlig at hun blir i hovedstaden i 10–12 timer.

– Dette er ikke noe hvilehjem. Dagene går i ett med møter både innad i partiet og med andre, i tillegg er det mange der ute som også vil ha en del av oss. Dessuten renner det inn omtrent 100 mailer om dagen, og mange av skal besvares, sier hun.

– Nok å gjøre, med andre ord?

– Helt klart. Dagene er hektiske her i huset.

Den dagen vi var med henne, så timeplanen slik ut:

08-09.00: Integreringsseminar på Stortinget.

09.15-09.45 Møte med kulturministeren i departementet.

10.00 – Stortingsmøte.

11.30 – Videointervju #givingtuesday.

13.00 – Delta på Bokhandlerprisen på Litteraturhuset.

18.00 – Holde foredrag på årsmøtet i Eidsvoll senior Høyre.

– Problemet med mange møter og fullbookede dager, er at vi ikke får tid til å jobbe med saker. Og en del arrangementer bør vi absolutt vise oss på. Derfor må jeg rydde kalenderen innimellom for å få gjort unna kontorarbeid også.

– Tar du med deg mye jobb hjem?

– Jeg prøver å gjøre meg ferdig her, men det blir ofte noen timer på kvelder og helger også, innrømmer hun.

BARN

Trebarnsmora fra Eidsvoll er i sin andre periode på Stortinget som representant for Høyre, og leder familie- og kulturkomiteen. Hun er også en av ni stortingsrepresentanter som Barneombudet har plukket ut til å være Barnas stortingsrepresentant i denne perioden.

– Barn, barnevern og helse har jeg jobbet mye med og er områder jeg har kontroll over. Kultur derimot er ganske nytt for meg. Men jeg får god støtte i mine partifeller Marianne Haukland og Tage Pettersen når jeg trenger det, og ikke minst av politisk rådgiver Kjersti Aastad. Hun og de andre rådgiverne er viktige personer å ha rundt seg og sparre med. De sitter på mye faglig kompetanse og er limet mellom oss og partiet, sier Trøen.

– Hva engasjerer deg når det gjelder barn?

– I dag skal jeg stille et spørsmål til kunnskapsminister Henrik Asheim om hva han vil gjøre for å styrke opplæringen rundt begrep og grenser i barnehagen når det gjelder barneovergrep i nære relasjoner.

– Noen vil kalle det kontroversielt?

– Ja, men det er barn der ute som har blitt utsatt for overgrep i hjemmet og som ikke visste det var galt før lenge etterpå. Å lære barna mer om dette kan hjelpe dem til å si hva de blir utsatt for hjemme. Jeg vet at noen mener det er altfor tidlig å ta dette inn i barnehagen, påpeker hun.

– Mens vi er inne på temaet. Hva mener du om #metoo?

– Det er forferdelig hva disse kvinnene er utsatt for. Og så tenker jeg at det er lite vi politikere kan regulere eller bestemme. I bunn og grunn handler det om at gutter skal oppføre seg ordentlig. Den kunnskapen må de ha med seg hjemmefra. Jeg har tre sønner, og jeg håper de vet det.

 
RØRPOST: Stortinget bruker fortsatt rørpost til en del dokumenter. – Jeg kan gå og levere dem selv, men siden systemet er her så bruker jeg det, sier Tone W. Trøen.
MINISTERMØTE: Som leder av familie- og kulturkomiteen snakker Tone W. Trøen mye med kulturminister Linda Hofstad Helleland og statssekretær Bård Folke Fredriksen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no