24. apr
- RESPEKT. Ulf Hagen har stor respekt for innsatsen foreldrene Erland og Grete har lagt ned for å få han på rett kjøl igjen. - Jeg har dårlig samttighet ovenfor dem, sier han.
 
- Jeg har lurt på hvorfor. Men det finnes ingen svar
JESSHEIM. «Det har vært tøffe tak. Men det trenger vi ikke si noe om, for det er så mange som har sagt mye om hvor jævlig det er.»

Publisert: 23.des.2015 10:56
Oppdatert: 27.jan.2017 13:46

En enslig, liten tåre, er i ferd med å gli sakte nedover kinnet til den 85 år gamle mannen. Det har vært mange harde tak,

- Det er RART

Erland og Grete Hagen er pappa og mamma til Ulf. Grete husker godt den dagen Ulf kom til verden. Det var 2. mai i Tromsø. To uker før termin reiste hun fra huset der de bodde til fødestua. Pappa Erland var igjen hjemme.
Han har en lang karriere i Forsvaret bak seg. Da han pensjonerte seg var han oberstløytnant i Luftforsvaret. Familien flyttet med jevne mellomrom til nye steder. Det var slik Ulf havnet på Jessheim.
Først på barneskolen, før familien flyttet til Bardufoss. Deretter tilbake til Jessheim som ungdom.
Det var da det begynte å skli ut.

BLE RINGT

Det var en dag mens Erland satt på kontoret at telefonen ringte. Sønnen var på Tenerife og anholdt av politiet. Årsaken var mistanke om narkotikabruk. Erland betalte sønnens flybillett hjem. Ulf og moren var flyttet tilbake til Jessheim, mens Erland var igjen på Bardufoss. Han skulle flytte etter når han var ferdig med tjenestetiden i Bardu.
- Det var første gang jeg forsto at det var noe galt fatt. Det var ekstra vanskelig fordi jeg var i Bardufoss, Grete var på Jessheim og Ulf satt i arresten på Tenerife, sier Erland.
Ulf og Erland har bestandig hatt et nært forhold. Erland har vært en pappa å betro seg til.
- Av og til har jeg satt foten ned og sagt at hvis vi ikke kan prate om noe annet enn dop, så trenger vi ikke å prate, sier Erland Hagen.

- DET ER RART

Erland snakker om årene som har gått. Om bilturer hit og bilturer dit, om forsøk på å snakke sønnen til fornuft og forsøk på å forstå.
- Jeg fulgte godt med, sier Erland.
- Det var om å gjøre å prøve å vite hvor Ulf var, hvem han var sammen med. Men oversikten ble ofte forkludret av forklaringer som ikke hang på greip og dekkhistorier. Det ble en del av hverdagen, sier Erland.
- Jeg har tenkt mange ganger at jeg syns det er rart at Ulf fortsatt lever. Jeg må innrømme det, sier han.

VAR PÅ MØTER

I løpet av de 30 årene som har gått, har Erland forsøkt å sette seg inn i hvordan en rusmisbruker tenker. Hva det er som driver dem.
- Jeg har snakket med Ulf om hvorfor han ikke bare kan slutte. Ulf forstår jo selv hvor farlige disse stoffene er. Hva de gjør med kroppen. Men så enkelt er det ikke, sier pappaen.
Han begynte etter hvert å gå på møter for pårørende. Der fikk de informasjon fra helsepersonell. og ble kjent med hverandre.
- Det ble noen møter, så kuttet jeg det ut. Jeg oppfattet systemet som veldig stivbeint, det var ingen løsning, sier Erland.

VÆRE MER PÅ LAG

Han tror samfunnet har alt å tjene på å være mer på lag med dem som er rammet, og oberstløytnanten er helt enig med sønnen Ulf.
- Å kreve at narkomane, som knapt vet hvilken dag det er, skal møte på apoteket hver dag for å få medisin er ikke riktig måte å løse dette på. Det må legges opp helt andre ordninger, sier Erland.
- Vi må huske at det er mennesker vi har med å gjøre, mennesker i en dyp og veldig langvarig krise. Jeg tror vi har alt å tjene på å lage et enklere system, mener han.
Det evige spørsmålet «hvorfor» har kvernet i hodet hver dag i 30 år.
- Svaret på det må være at det ikke har noe for så å spørre om hvorfor. Det ender bare med selvbebreidelse, sier Erland Hagen.
Les resten av artiklene om Ulf Hagen:
- De har gitt opp å finne blodårene mine, så jeg må sette sprøytene selv
- Målet er å aldri miste håpet
- Det blir flere og flere ensomme
- Hvis du gir opp, går det galt

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no