23. mar
 
– Jeg kommer til å spille så lenge jeg orker å puste
Alf Solberg (77) begynte å spille i korps i 1951. Det gjør han fortsatt. Hver torsdag tar han sin baryton og reiser på øvelse i Nannestad kommunehus.

Publisert: 08.apr.2018 21:00
Oppdatert: 06.apr.2018 14:06

Solberg spiller i Nannestad janitsjarkorps, noe han har gjort siden korpset ble stiftet i 1959. Men før dette spilte han både i Morud skoles guttemusikkorps og Bjerke musikklag. I tillegg til janitsjarkorpset spiller han i dag også i SAS janitsjarorkester. Men han har også vært med i et reisekorps, Norwegian All Star Band, men tenker å trappe ned der nå.

– Vi har reist mange steder rundt omkring i verden, og har hatt det kjempefint. Vi har blant annet vært fire ganger i USA. Men nå får det klare seg, sier Solberg.

På 70-tallet spilte han også i Bjørsokt’n Messingblæsere, sammen med blant andre Gustav Haug og Juel Rustad.

KORPS – DEN STORE HOBBYEN

Korpsmusikk har vært den store hobbyen hans, og er det fortsatt.

– Jeg har alltid spilt, helt uten avbrudd, siden jeg var 11 år. Da jeg var i militæret spilte jeg i Brigademusikken i Nord-Norge. Og så var jeg i FN-styrken i Gaza i to perioder, i 1962 og 1963, og der startet vi også et korps som jeg ble med i. Korpsmusikken har derfor vært med meg hele livet. Det har jeg ikke angret på. Det er en veldig fin hobby. Jeg har nesten ikke vært syk, og har ved hjelp av blant annet spillingen holdt meg i form, og så går jeg mye i skogen. Jeg kommer til å spille så lenge jeg orker å puste. Jeg nærmer meg jo 80 år, og selv om jeg etter hvert ikke klarer å marsjere kommer jeg til å være med og spille, sier Solberg.

ENGASJERTE FORELDRE

Han hadde allerede før Morud skoles guttemusikkorps ble startet spilt litt på barytonen til sin onkel, Martin Berntsen.

– Da det ble snakk om å starte et korps på skolen ble jeg med. Det var engasjerte foreldre som gikk i bresjen for dette, særlig Hans Korsmo og David Kjærstad. De reiste til byen og kjøpte instrumenter. De forskutterte innkjøpet. Da vi møtte på den første øvelsen var instrumentene stablet langs veggen, og da kunne vi velge det instrumentet vi ville spille på. Og siden jeg allerede hadde spilt baryton hos min onkel valgte jeg det, forteller Solberg.

Det første de skulle lære seg var c-durskalaen.

– Den fikk vi utdelt med håndskrevne noter, med grepene vist under. Dette måtte vi lære oss til neste øvelse. Sånn begynte vi å lære. Det var effektivt, sier han.

Allerede på 17.-maifeiringen et halvt år etter spilte de både nasjonalsangen, Gud signe vårt dyre fedreland og to marsjer.

– Dette lærte vi oss på et halvt år. Det var jo ikke så verst. Da gikk toget fra skolen til Bjørke kirke og tilbake via fotballplassen, og det ble en lang marsj, sier han.

KORPS I BØLGER

Solberg forteller at korpsinteressen blant folk alltid har gått i bølger. Selv har han imidlertid bidratt til rekrutteringen og har ført korpsgenene videre. Begge hans døtre, Aina og Gry, spiller i janitsjarkorpset, henholdsvis fløyte og trompet.

– Det gjør også mitt barnebarn Emil. Han spiller trommer. Vi har vanskeligheter med å få med flere ungdommer. Det kommer nok mye av at mange reiser langt unna for å studere, og så er det ikke så mange som kommer tilbake igjen. Men det er jo en stor innflytning til bygda nå, og det må da være mange av dem som har spilt før. Noen tror kanskje de ikke er gode nok til å bli med, men slik er det ikke. Vi er bare amatørmusikere, sier han.

Solberg mener skolekorpsene er avgjørende for rekrutteringen.

– Så lenge skolekorpsene er i drift vil det alltid komme noen som har lyst til å bli med og spille videre, så det er håp for framtida, sier Solberg.

PROBLEMER MED MANNSKAP

Nettopp utfordringene med rekruttering til korps har meldt seg i år. Nannestad janitsjarkorps og Skolekorpsene i Nannestad meldte tidligere i år at de ikke hadde kapasitet til å spille ved alle skolen på nasjonaldagen.

– Janitsjaren har problemer med å stille mannskap, sier Solberg.

Han synes forslaget om ett felles barnetog i Nannestad sentrum var et godt forslag, men dette blir ikke noe av etter at FAU-ene ved flere av skolene ikke ønsker å delta på fellesarrangementet.

– Det ville blitt helt perfekt, men det er ikke enkelt å forandre på tradisjoner i Nannestad, sier Solberg.

LES OGSÅ: – Blitt mitt livsverk

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STARTEN: I I951 ble Morud skoles guttemusikkorps startet. Da var Alf Solberg én av dem som ble med. Dette bildet er tatt i 1953. Alf Solberg er nr. 5 fra v. i bakerste rekke. Foto utlånt av Alf Solberg.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no