19. okt
Bevaringsverdig. Femell-gården i Sundet, som blant annet huser en sportsbutikk i dag, er ansett som bevaringsverdig. Nå vil eieren rive den for å gjøre plass til nybygg.
 
- Jeg lenker meg fast ved riving av Femell-gården
SUNDET. Femell-gården er ansett som bevaringsverdig. Nå vil eiendomsutvikler bygge nytt og har søkt om riving.

Publisert: 18.okt.2016 14:22
Oppdatert: 27.jan.2017 14:37

Knut Bakkehaug (V) ønsker at den ærverdige bygningen skal bevares.

- Jeg lenker meg fast ved riving av Femell-gården. Det er helt klart, sier Bakkehaug til EUB.

Ole Martin Almeli, Eivind Olsrud, Jan Arne Finsbråten og Erik Finsbråten (Finsbråten Eiendom AS) ønsker å rive all bebyggelse på østre side av Wergelands Gate for å gi plass til nybygg med boliger og næring. Bakkehaug ønsker utvikling i Sundet og synes utbyggingsplanene virker spennende - med ett betydelig unntak; Femell-gården.

- Det er fint at det jobbes med å få fart på Sundet, men jeg ønsker bevaring av Femell-gården.

LES OGSÅ: Vil rive og bygge helt nytt i Sundet

Bevaringsverdig bygning

Arealplanlegger Geir Sunde Levang i Eidsvoll kommune opplyser overfor EUB at Femell-gården er regulert til «spesialområde bevaring» i reguleringsplan for Eidsvoll sentrum, som ble vedtatt i 2007.

- Det vil si ansett som bevaringsverdig, sier han.

Bygget er også omtalt, og har fått tilsvarende kategorisering i «Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer i Eidsvoll». Der står det følgende om bygningen i Wergelands Gate 2:

«Bygningslokalitet/forretningsbygg. Wergelands Gate 2 er én trebygning fra midten av 1800-tallet i tre etasjer, med butikk på gateplan. Det har vært forskjellige forretninger og kafé i bygningen opp gjennom årene. En del originale detaljer i eksteriøret. Viktig som en del av miljøet rundt Sundgata».

- Som med mye annet som er bestemt i gjeldende planer, skal det ved utarbeidelse av områdereguleringen for sentrum gjøres nye vurderinger knyttet til dette.

LES OGSÅ: Eidsvold Blad-gården til salgs

- Har fått positive signaler

Eiendomsutvikler Eivind Olsrud bekrefter at det er søkt kommunen om riving av Femell-gården.

- Slik jeg forstår det etter møter med politikere og administrasjon er det velvilje for å få revet bygget. Det er på tide å få noe nytt på eiendommen, og hvis ikke dette området blir med i utbyggingen vil denne delen av Sundet virke veldig rart. Vi må se framover og ikke bakover.

- Jeg forstår i utgangspunktet hvorfor man ønsker å bevare en del steder, men i dette tilfellet er jeg ikke enig. Det er viktig å skape et fint helhetsinntrykk nedover hele gata, legger Olsrud til.

Bakkehaug viser til Jessheim når han skal beskrive viktigheten av bevaringsverdige bygg.

- Nedover Storgata er det en rekke bygninger som fortsatt er tatt vare på og intakte. Dette har skjedd parallelt med den store utviklingen i byen. Det må være mulig i Sundet også.

- Du er utstyrt med lås og kjettinger den dagen det eventuelt blir riving?

- Det tar nok såpass lang tid til det blir en realitet at jeg rekker en snartur på Jernia for å handle inn, humrer Bakkehaug.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no