23. jul
GRAVDE OPP: Til tross for at Bjørg Andersen to ganger har sagt nei til salg av eiendommen sin, har utbygger gravd opp hagen hennes for å gjøre arkeologiske undersøkelser.
 
– Jeg sa jeg ikke skulle selge, likevel gravde de opp hagen min
To ganger har Bjørg Andersen (82) avvist utbygger Ove Trøen da han ville kjøpe huset og hagen hennes. Likevel har utbyggingsselskapet nå gravd opp 82-åringens hage for arkeologiske undersøkelser.

Publisert: 24.okt.2017 12:30
Oppdatert: 25.okt.2017 07:04

Bjørg Andersen bor i Kroken 25, midt i utbyggingssmørøyet på Råholt. Flere av naboeiendommene er kjøpt opp av Sundrheimguppen AS, med Ove Trøen i spissen. Men Bjørg vil ikke selge. Hun vil bo i huset sitt så lenge hun klarer.

FIKK BREV

– Jeg har gjort det helt klart for Trøen at salg ikke er aktuelt for meg. Likevel fikk jeg for en tid tilbake et brev hvor det ble varslet om oppstart av arkeologiske undersøkelser, sier Bjørg.

Der sto det også at «hvorvidt man vil gå inn i hager med graving, vil avhenge av arkeologenes fortløpende befaring».

– Jeg tenkte at det gjelder vel ikke meg, siden jeg ikke vil selge. Og skulle det være behov for å grave på min tomt, så ble det vel ved uthuset mitt, på grensen til naboen som har solgt, sier Bjørg.

I forrige uke rullet en gravemaskin inn i hagen til Bjørg. Rett etter ringte det på døra. Der sto en arkeolog og fortalte at det skulle gjennomføres arkeologiske undersøkelser.

– Jeg fortalte at siden jeg ikke skulle selge, så kunne det da ikke være nødvendig å grave opp plenen min. Jeg spurte om jeg kunne nekte, men da sa arkeologen at det kunne jeg ikke. Jeg mistenker utbyggeren for å prøve å legge til rette for kjøp av eiendommen min når jeg ikke er her lenger, mener Bjørg.

Sønnen Tore Andersen reagerte sterkt på det som har skjedd og mener det er på grensen til overgrep mot en eldre kvinne.

– Mor har svekket hørsel og er dårlig til beins. Det er ikke så lett for henne å sette ned foten overfor en utbygger, sier han.

20 METER LANGT FELT

Da gravemaskinen hadde gjort sitt, var et 20 meter langt og to meter bredt felt av plenen gravd opp.

– Dette kan da ikke være helt lovlig – å ta seg inn på en privat eiendom og grave opp hagen? De har gjort det samme hos søsteren min, som bor rett ved, forteller Tore Andersen.

ARKEOLOGISKE UNDERSØKELSER PÅKREVD

Sissel Pettersen, leder for planavdelingen i Eidsvoll kommune, sier at Akershus fylkeskommune har krevd arkeologiske undersøkelser i reguleringsplanområdet.

– Det er blitt varslet oppstart av planarbeid i avisen, og alle naboer har fått nabovarsel på det. Fylkeskommunen har krevd arkeologiske utgravinger, og det har blitt gjort. Når tiltakshaver tar seg til rette i hagene til dem som har sagt nei til salg, er jeg mer tvilsom til, sier Pettersen.

Hun forteller at administrasjonen var skeptisk til en rask oppstart, men at det var et ønske fra politisk hold å få saken hurtig i gang.

– Vi ville avvente til behandlingen av kommunedelplanen for Råholt, men det var et politisk ønske om igangsetting av reguleringsplanarbeid for dette området. Hele saken vil bli gjenstand for politisk behandling, sier Pettersen, som ikke kan se at denne saken er fullstendig avklart.

– Den er vanskelig, og jeg kan ikke uttale meg ytterligere, sier hun.

- VI HAR FULGT BOKA

Utbygger Ove Trøen i Sudrheimgruppen AS sier at selskapet har fulgt alle lover og regler i denne saken.

– Vi har gjort alt etter boka, sier Trøen til EUB.

Trøen har kjøpt opp en rekke private eindommer mellom Kroken og den gamle sykkebutikken på Råholt. Hele dette området skal nå reguleres for utbygging til boliger/næring.

– I forbindelse med detalj- og områdereguleringsplan, krever fylkesmannen arkeologiske undersøkelser for fornminneregistrering. Dette er ikke en prosess vi styrer. Alle berørte naboer er varslet om dette. Andersens eiendom vil bli en del av denne planen, sier Trøen.

Når det kommer til Bjørg Andersens eiendom, sier Trøen at han har vært i kontakt med Andersens datter, som er nabo, for å informere at både hun og moren kan bli berørt av utgravingen.

– Om Andersen hadde gitt skriftlig tilbakemelding på at hun ikke ønsket graving på sin eiendom – ville denne protesten blitt hørt, Trøen?

– Det måtte vi i så fall vurdert. I Andersens hage ble ikke terrasser eller blomsterbed berørt og den ligger strategisk til. På to mindre naboeiendommer ønsket ikke eierne utgraving, og der ble det ikke gravd.

– Tar du kritikk på framgangsmåten i denne saken?

– Nei, vi har fulgt spilleregelene og det er slik det fungerer. Men jeg beklager på det sterkeste at Andersen føler seg støtt og overkjørt, svarer Trøen.

MISFORSTÅELSE

Bjarne Gaut er rådgivende saksbehandler for arkeologi hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Han sier at denne saken må bero på dårlig kommunikasjon og misforståelse mellom partene.

– Fylkeskommunen må være ekstra påpasselig i framtida og forsikre seg om at eier av eiendommene virkelig gitt sin aksept til kommune og utbygger for at vi kan foreta utgravinger på tomta deres, sier Gaut.

LES OGSÅ: Slik kan nye Råholt bli 
AVMAKT: Bjørg Andersen (82) føler avvmakt overfor Sundrheimgruppen som rullet inn i hagen hennes med en stor gravemaskin - dette til tross for at hun ikke skal selge eiendommen sin.
SJOKKERT: Bjørg Andersens sønn, Tore, er sjokkert over at eiendomsutbyggeren har gravd opp et 20 x 2 meter bredt felt i hagen til moren hans.
Fakta
  • Privateiendommer langs Trondheimsvegen kjøpes opp av eiendomsutviklere.
  • Målet er å fortetting i blokkebebyggelse.
  • Ove Trøen i Sudrheimgruppen AS har kjøpt flere eiendommer fra det gamle sykkelbutikken i nord ned til Kroken i sør. Ønsket er å bygge opptil seks etasjer.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no