16. nov
 
– Kalking sees på som et positivt virkemiddel i forhold til sure vassdrag
Det er ikke bare bare å være en liten fisk, skriver lokalavisen i september 1993.

Publisert: 09.sep.2018 10:30
Oppdatert: 08.sep.2018 09:47

Reportasjen er laget i forbindelse med utsetting av oppdrettsfisk i lokale innsjøer.

«Fisken som i går fikk et nytt hjem i Råsjøen på Romeriksåsen ble noe perplekse med en gang de ble sluppet ut av posene de ble fraktet i. Først etter en velvillig dytt på halen tok de sjansen på å forlate

grunna og ta sine nye omgivelser i besiktigelse.

Fearnleys jaktslott

Fiskene ble satt ut i Råsjøen i forbindelse med et informasjonsseminar om vassdragskalking, fisk og fiske i Oslo og Akershus. Sissel og Thomas Fearnleys jaktslott som ligger ved bredden av Råsjøen ga husrom for seminarets innendørs aktiviteter, og åpen varme kombinert på peisen i hovedbygningen med stemningen rundt det gamle interiøret satte deltakerne i rett stemning for dagens tema.

Positivt virkemiddel

– Kalking sees på som et positivt virkemiddel i forhold til sure vassdrag, sa Erik Arnkværn, seksjonsleder i miljøvernavdelingen, Akershus fylkeskommune. – Men den har også bivirkninger som det er viktig å være oppmerksom på, sa Arnkværn. Erfaringene som er gjort i forbindelse med kalking av vassdrag på Romerike så langt er i overveiende grad positive.

Hvert år benyttes 2300 tonn kalk totalt i hele Akershus. Totalt bevilges 2,3 millioner kroer til kalking i fylket hvert år. Størst innsats gjør frivillige medlemmer av jeger- og fiskerforeningene og de forskjellige fiskeadministrasjonene gjennom dugnadsarbeid.»

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no