17. jul
POPULÆR MANN. Med Harald Espelund som ordførerkandidat oppnådde Frp i Ullensaker over 41,4 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2007. – Jeg er 68 år, har fortsatt mange typer jobber og både fattige og rike er en del av porteføljen min. Jeg gir råd, backer opp og er i dialog med folk. Så arbeidsledig blir jeg ikke, forsikrer Harald Espelund.
 
– Kan ikke gå ut uten at folk kommer bort og sier de savner meg
MOGREINA. Tolv år som ordfører har satt sine spor i Ullensaker, men Harald Espelund forsikrer at han ikke kommer tilbake som ordfører.

Publisert: 31.mar.2017 11:00
Oppdatert: 30.mar.2017 10:13

– Jeg kan ikke gå ut av gården her uten at det er folk som kommer og sier at de savner meg fryktelig og vil ha meg tilbake igjen, sier Espelund til EUB.

Han ler hjertelig. På sin velkjente måte. Han sitter hjemme i en mørk skinnsofa på familiegården i Mogreina.

68-åringen takket for seg som ordfører etter tolv år i Ullensaker i 2015. Etter 40 år i politikken var det slutt – i hvert fall ifølge Espelund selv. Da hadde han vært med på å bygge opp partiet til det største i kommunen – med over 40 prosent oppslutning ved valget i 2007 (se fakta). Men det tok ikke mange månedene før han for fullt var tilbake i lokalpolitikken.

Alltid engasjert

Han ble opprinnelig spurt om å ta ledervervet i Ullensaker Frp, men ble til slutt politisk nestleder. Den funksjonen innehar han nå, og i løpet av de siste månedene har han engasjert seg i flere politiske saker – alt fra et potensielt tomtesalg av kommunal eiendom på vilkår han var sterkt uenig i til hva deler av kommunens overskudd bør brukes på.

– Jeg er 68 år, har fortsatt mange typer jobber og både fattige og rike er en del av porteføljen min. Jeg gir råd, backer opp og er i dialog med folk. Så arbeidsledig blir jeg ikke, forsikrer Espelund.

– Er det uaktuelt å stille som ordførerkandidat igjen?

– I utgangspunktet har jeg bare det samme svaret som jeg hadde sist vi snakket om det. Per nå er det ikke aktuelt.

– Det har ikke skjedd noe nytt?

– Det skjer noe nytt hele tiden.

– Så ingen trenger å spille penger på at du kommer tilbake som ordfører?

– Nei. Tiden går fryktelig fort. Om to år må listen vår være klar igjen.

God tid til valget

– Da har du god tid på å bestemme deg for et mulig comeback?

– Ja, og jeg savner jo politikken. Den er fryktelig spennende. Men ønsker man å være med kan man sikkert stille som kandidat på lista og være med i kommunestyret igjen i en fireårsperiode. Jeg regner med at vi har så mange dyktige personer som stiller seg tilgjengelige, og at Tom Staahle ønsker å fortsette. Da er det viktig for oss å stille oss bak det og støtte ham, svarer Espelund.

Frps gruppeleder Ståle Lien Hansen sammenligner Espelund med en sirkushest.

– Når den lukter sagmugg, klarer den ikke å stå imot. Først og fremst har Harald et vesen mange liker. Han er en romslig bestefarsfigur som folk ser opp til og gjerne ønsker å prate med og hilse på. Han har vært borgermesterfiguren mange kommuner rundt oss har kunnet misunne. Det er klart det legges merke til når en slik figur slutter, sier han.

– Hva slags rolle får han framover?

– Det vet jeg ikke. Men da jeg foreslo ham inn i styret var det for å få inn erfaringen hans, engasjementet og iveren. Vi skal ha med oss jobben som er gjort i partiet også, ikke bare se framover. Han hadde med seg Tom Staahle på opplæring i åtte år, og forberedte grunnen til at han skulle ha muligheten til å ta over. Tom må få gjøre det på sin måte, og vi respekterer den jobben han gjør. Han har kommet godt i gang i rollen. Nå gleder vi oss bare til fortsettelsen, sier Lien Hansen.

Frps oppslutning i Ullensaker med Espelund som ordførerkandidat:

I 2003 fikk Frp og Espelund 26,5 prosent av stemmene i Ullensaker (2.516 godkjente stemmer).

I 2007 fikk Frp 41,4 prosent av stemmene i flyplasskommunen (4.856 godkjente stemmer).

I 2011 sank andelen Frp-stemmer til 36 prosent (4.874 godkjente stemmer).

I 2015, med Tom Staahle som partiets ordførerkandidat, endte prosentandelen på 29,8 (4.022 godkjente stemmer).

LES OGSÅ: Ny rådmann klar – årslønn på 1,2 millioner kroner

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no