24. jul
Velter: Flere trær på Øvre Romerike har falt over strømlinjene i vinter.
 
Trær kapper strømmen
Store snømengder og trær som velter over strømlinjene skaper store utfordringer for Hafslund og Vegvesenet i vinter.

Publisert: 02.feb.2018 15:00
Oppdatert: 02.feb.2018 15:11

Det bekrefter kommunikasjonssjef Morten Schau overfor EUB.

– 2018 har vært et spesielt år med tanke på mye tung snø og påfølgende trær som har veltet over linjer og forårsaket strømbrudd. I tillegg har det vært en blanding av våt snø og kraftig vind som er en dårlig kombinasjon for oss, sier Schau.

UTEN STRØM

Onsdag var 1.752 abonnenter uten strøm i flere timer på Råholt og Eidsvoll Verk. Det førte blant annet til at Moelven Eidsvold Værk tapte store verdier.

– Det betyr ganske mye tapt produksjon. Vi har tapt mye i ren foredlingsverdi, sier daglig leder Nils Anton Hæhre til EUB. 

Hafslund har brukt mye helikopter til å befare linjer for å avdekke feil og potensielle trær som kan falle over linjene ved neste uvær i vinter. Helikopteret brukes også til å blåse av snø og is på linjene – såkalt islast. Tilstrekkelige mannskaper er også satt inn.

STORT PROBLEM

Et annet problem som følger av mye og tung snø, er knekte trær som henger over veier og andre ferdselsårer. Disse kan være til stor fare for mennesker. 

– Dette er en kjent problemstilling. Vi får inn svært mange tips om slike trær nå om trær som henger over veien. Det var en periode der det kom masse snø som nå er frosset til slik at det ikke går an å riste snøen av trærne, sier trafikkoperatør Mari Aarrestad i Vegtrafikksentralen. 

– Hva gjør dere med slike meldinger?

– Beredskapsgruppa vår som tar seg av dem har nå så mye å gjøre at de tar bare trærne som er direkte trafikkfarlige eller allerede er brukket og ligger over veibanen. De har rett og slett ikke anledning til å ta alle trærne vi får vite om, påpeker hun. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no