17. jul
Vaksinerte: 119 barn og ansatte fikk antibiotika på helsestasjonen i Sundet torsdag kveld.Illustrasjonsfoto
 
– Kan raskt gi et alvorlig sykdomsbilde
18 til 44 mennesker rammes årlig av smittsom hjernehinnebetennelse. Dette er de viktigste symptomene å være oppmerksomme på.

Publisert: 24.nov.2017 16:30
Oppdatert: 24.nov.2017 15:31

Smittsom hjernehinnebetennelse (Meningokokksykdom) skyldes infeksjon med meningokokkbakterier og opptrer i flere former, hvor hjernehinnebetennelse og blodforgiftning er de mest alvorlige sykdomsformene.

– I begynnelsen av sykdomsforløpet er det uspesifikke symptomer som feber, frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Den kan utvikle seg svært raskt, og gi et alvorlig sykdomsbilde på bare timer, sier Sara Watle, overlege ved vaksineforebyggende sykdommer i Folkehelseinstituttet.

Virus og bakterier vanligst

Betennelsen kan skyldes flere ting, men virus og bakterier er vanligst. Når hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokker kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse på folkemunne. Blodforgiftning (sepsis) er en særlig alvorlig sykdomsform som kan forårsakes av samme bakterie. I løpet av få timer kan den utvikle seg dramatisk.

– De siste fem årene er det årlig meldt om 18 til 44 tilfeller av meningokokksykdom i befolkningen. Det betyr at det er en sjelden sykdom, men det er selvfølgelig veldig alvorlig for dem som rammes. Generelt sett er det bedre prognose hvis man har hjernehinnebetennelse, kontra blodforgiftning, sier Watle.

Meningokokkene infekterer bare mennesker. De vokser vanligvis på slimhinnene i halsen, hvor de er en del av den normale bakteriefloraen. Man estimerer at 10-20% av befolkningen til enhver tid er bærere av meningokokker, og i løpet av livet har de fleste hatt meningokokker i halsen flere ganger uten å bli syke.

Mange bærer bakteriene

– De aller fleste av dem som bærer disse bakteriene i halsen blir aldri syke. Men noen ganger finner bakteriene veien til hinnene rundt hjernen. Jeg vil gi honnør til kommuneoverlegen og Eidsvoll kommune for å ha gjort alt de skulle når sykdomstilfellet ble oppdaget, utdyper Sara Watle overfor EUB.

Hun har vært i tett dialog med kommuneoverlegen i Eidsvoll.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no