24. apr
FLAUT: De tre Dal-entusiastene, Knut Skyttersæter (nærmest), Trond Grønvold og Erik Risebø, er flaue over sommertogets inngangsport til Eidsvoll. De mener at det gamle forretningslokalet i bakgrunnen er en skam for Dal-området.
 
Gruer seg til å vise Dal på TV
– Det er så fælt her at vi blir helt flaue over å vise det fram på TV for hele Norge, sier Erik Risebø, Knut Skyttersæter og Trond Grønvold – alle Dal-entusiaster på sin hals.

Publisert: 17.jul.2017 21:30
Oppdatert: 17.jul.2017 22:44

NRKs Sommertog kommer til Eidsvoll lørdag. På sin ferd dit, skal det stoppe ti minutter på Dal og like lenge på Bøn. Disse tre karene mener når toget stopper på Dal, må det i alle fall rette kamera mot nord.

STOLT FORRETNING

De tre roser Jernbaneverket for å ha satt i stand et flott stasjonsområde. Det er den gamle Ruud-butikken et kort steinkast mot sør de gremmes over.

– Dette var en gang en stolt bygning, som sto ferdig i 1852. Det var bakeri i kjelleren og kolonial over. Først ble bakeriet lagt ned, så fulgte butikkdriften etter i 79/80, tror jeg det var, sier Risebø.

Da ble huset solgt til nåværende eier. Det reklameres for at ditt lokale spisested – Dal Kafé, ligger i bygget.

– Der har det aldri vært servert så mye som en kopp kaffe, sier Risebø.

Noen år var det gatekjøkken i en del av bygningen, men også det har vært stengt i flere år.

Andre etasje leies ut som bolig.

KONTAKT MED KOMMUNEN

Skyttersæter, som er leder av Dal Vel, forteller at vellet har sendt flere brev til Eidsvoll kommune, blant annet for å be kommunen om å vurdere at huset er i den stand at folk kan bo der.

– Huset skulle vært revet eller restaurert. Det ser jo ikke ut. Malingen detter av veggene, panelet råtner og det gror ned i ugress, sier han.

De tre minnes den gangen da Dal var et stort og velstelt trafikknutepunkt med flere butikker, drosjesentral, postkontor og to hoteller. Nå er det bare stasjonen som er igjen.

LOVET Å RYDDE

EUB har vært i kontakt med ordfører John-Erik Vika i sakens anledning. Han igjen kontaktet administrasjonen, som igjen tok kontakt med eierens sønn, Farack Basir.

– Vi ble lovet at det skal ryddes innen lørdag, opplyser ordføreren.

Det fnyser de tre Dal-entusiastene av.

– Det tror vi ikke noe på. Eieren har lovet å rydde opp mange ganger, men det skjer fint lite. Her må det mer enn rydding til for at det skal bli pent. Hele huset må rives, og det rekker han vel neppe til lørdag, mener Risebø.

VI SKAL RYDDE

Eierens sønn, Farack Basir, lover at eiendommen skal ryddes innen lørdag.

– Vi har ryddet der tidligere, men det er andre som kommer og forsøpler. Nå står det en campingvogn og det ligger annet rot bak huset som ikke er vårt, forteller Basir til EUB.Han opplyser at det var en intensjon om å starte kafé i bygget, som ikke ble noe av.

– Men vi skal åpne nytt gatekjøkken snart i samme huset, forteller han.

Kommunen har flere ganger bedt eieren om å rydde opp, og etter tvangsmulktvarsel i oktober i fjor, ble det ryddet. I mai i år fikk kommunen ny melding om forsøpling. Under befaring og ble det konstatert forsøpling og ulovlig lagring av blant annet elektriske gjenstander. Saken behandles nå videre av forurensningsmyndigheten i kommunen. Kommunalteknisk avdeling har nylig vært i kontakt med eier, og eieren har lovet at det skal foretas en opprydding snarest. Kommunen vil likevel sende varsel om pålegg til eier og følge saken videre, sier Natalie Bennett Smestad, avdelingsingeniør, kommunalteknikk.

LES OGSÅ: Dal stasjon for 90 år siden

 
Fakta

NRKs sommertog kommer til Eidsvoll stasjon lørdag.

Før det kommer dit, skal det stoppe ti minutter på Dal og like lenge på Bøn.

Tre Dal-entusiaster, Knut Skyttersæter, Vidar Grønvold og Erik Risebø, reagerer sterkt på den tidligere Ruud-butikkens dårlige tilstand.

Karene mener når toget stopper på Dal, må det i alle fall rette kamera mot nord.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no