21. mai
FORNØYD. Daglig leder av Råholt Bad, Jan Chr. Ulleberg, mener det er hipp som happ hvilken rensemetode Eidsvoll kommune velger å bruke i svømmebassengene. Selv er han fornøyd med å ikke puste inn klordamp.
 
- Klor er definitivt billigere enn poolsan
RÅHOLT. Men Jan Chr. Ulleberg mener det ligger en helsegevinst i å slippe å puste inn klordamp.

Publisert: 11.apr.2014 14:58
Oppdatert: 27.jan.2017 12:11

Ulleberg er daglig leder ved Råholt bad.

Han mener det er hipp som happ for badevannskvaliteten om Eidsvoll kommune skifter fra poolsan til klor, men han Begge svømmebassengene i Eidsvoll renses av en kjemikaliesammensetning som kalles poolsan. Men siden det er så mye dyrere enn klor, vurderer kommunen å gå over til klor igjen.

BILLIGERE, MEN STOR SLITASJE

- Det er fordeler og ulemper med både poolsan og klor, og jeg har ikke sterke meninger om hva som er best. Klor er klart billigere, men det sliter mye mer på anlegget enn poolsan. Klor er salt, og med årene spiser det opp anlegget.

- Det fører til høye rehabiliteringskostnader, noe man slipper unna med poolsan. Moderne bad velger stålkvaliteter som er resistent mot rust, men likevel sliter klor. Råholt bad åpnet i november 2011, og vi har liten slitasje. Jeg tror at hvis det hadde blitt brukt klor, ville vi sett større skader. Det er også mer arbeid for betjeningen med klor. Det kreves stor innsats for å holde rusten i sjakk. - Hva med hygienen?- Det blir omtrent det samme. Poolsan dreper bakteriene på lik linje med klor, sier Ulleberg.

klortåke

Ulleberg har i mange år jobbet i anlegg hvor det brukes klor. Han liker tanken på at han slipper å puste inn klortåke og å få den ned i lungene.

- Det ligger en helsegevinst i det - tror jeg. Enkelte forskningsresultater viser til at det er helseskadelig å ferdes der det er klorbasseng, mens andre resultater har kommet til at en slik påstand er det ikke dekning for. De som reagerer på klor, synes det er bra, både psykisk og psykisk, å slippe å puste i slik luft. - Er det penger å spare, på kort sikt, å gå over til klor?- Ja, det er definitivt billigere enn poolsan.

-Ekstra mye blir det å spare om kommunen lager sin egen klorblanding. Råholt Bad er definitivt det største anlegget i Norge som bruker poolsan, opplyser Ulleberg.

Karoline Nikolaisen er fysioterapeut ved Fysioterapi og Helseklinikken på Råholt. De bruker Råholt bad jevnlig til trening av pasientene.

- Vi er veldig glad for å ha en slik treningsmulighet rett i nærheten. Våre pasienter bruker varmtvannsbassenget til trening, og det har fungert veldig bra. En positiv måte å trene på, sier fysioterapaueten.

FORETREKKER KLORFRITT MILJØ

Klinikken har i seks grupper med forskjellige lidelser og behov som bruker badet til trening. Selv har Nikolaisen vært behandler for flere av dem.

- I fjor hadde vi en astma- og kolsgruppe som nok ikke kunne vært her om det hadde blitt brukt klor. Selv foretrekker jeg nok å jobbe i et klorfritt miljø, sier Nikolaisen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no