20. sep
Savnet engasjement: Administrerende direktør i Finsbråten, Harald Bjerknes, har savnet tettere dialog og kommunikasjon med Eidsvoll kommune. – Dette er slik vi føler og opplever det. Det hadde vært mer positivt om de hadde vært på banen fra dag én, sier Bjerknes.Foto: Kristian Westgård
 
– Kommunen har ikke vært på banen
Etter 67 år er Finsbråten-prod-uksjon i grunnlovs-bygda snart historie. Toppsjef Harald Bjerknes mener det kunne vært unngått om kommunen hadde kommet på banen.

Publisert: 24.mar.2018 09:00
Oppdatert: 23.mar.2018 13:50

Først flyttet Finsbråten pølseproduksjonen til Leiv Vidar på Hønefoss. Nå skal resterende aktivitet leieproduseres andre steder. Det betyr at et 67 år langt bedriftseventyr i Eidsvoll kommune snart er over. 40 ansatte mister jobben og dørene stenger 1. august. Administrerende direktør Harald Bjerknes har drevet selskaper flere steder i landet. I dag på steder som Alvdal og Kristiansand. I takt med røde tall og utfordringer har han kjent på savnet av dialog og en utstrakt arm fra kommunen.

– Det er skremmende

– Fraværet fra offensive politikere har vært formidabelt. Det har vært spesielt i denne kommunen. De har ikke gitt lyd fra seg, de har ikke spurt om å få et møte en gang, sier Bjerknes.

Han sier de inviterte daværende ordfører Einar Madsen (Ap) og rådmannen opp på et møte like etter at Scandza kjøpte Finsbråten i september i 2014.

– Etter dette oppstartsmøtet har det ikke vært én eneste kontakt med kommunen. Det er skremmende. Spesielt for en kommune som har potensial for å utvikle næringsvirksomheten på en helt annen måte med beliggenheten sin, sier Bjerknes.

Han sier de har bedt om møter uten at kommunen har gitt lyd fra seg.

–Samme fasit

– Hva tenker du kommunen kunne bidratt med for dere?

– De kunne tilrettelagt for de ansatte på en helt annen måte. For eksempel gjennom tilrettelegging for utdannelse. Kanskje kunne de også sett på offentlige avgifter som vann og kloakk. Infrastruktur er også et tema vi kunne sett på. Jeg har invitert og vært på tilbudssiden, men kommunen har ikke vært på banen, svarer Bjerknes.

– Føler du dette er en medvirkende årsak til at all drift i Eidsvoll nå må avvikles?

– Ja, helt klart, sier Bjerknes.

Han legger raskt til at de likevel kunne fått samme fasit – selv med tett og god dialog. – Men dette er slik vi føler og opplever det. Det hadde vært mer positivt om de hadde vært på banen fra dag én, sier Bjerknes.

Det er ikke avklart hvor resterende Finsbråten-produksjon skal være.

– Begrensede muligheter 

Rådmannen mener det er lite annet kommunen kunne gjort.

– Forrige ordfører, Einar Madsen, og jeg ble invitert til befaring og samtale i sin tid av Harald Bjerknes. Dette stilte vi opp på og uttrykte stor tilfredshet med å ha Finsbråten i kommunen. Det er imidlertid ikke kommunen som driver privat næringsvirksomhet. Bortsett fra å tilrettelegge for lokale etableringer gjennom arealpolitikk og byggesaksbehandling, har kommunen svært begrensede muligheter til å bistå i slike saker, sier Knut Haugestad til EUB.

– Det er svært trist at produksjonen hos Finsbråten avvikles. I utgangspunktet føler vi i kommunen at vi har gjort det vi kan og bør gjøre, men det er naturlig at vi tar en gjennomgang og vurdering på ny når denne kritikken nå kommer, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Dette er ikke positivt. Vi politikere kan og bør bli mer proaktive, sier Rune Storsve (H).

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
1. august: Like over sommeren vil Finsbråten avvikle all produksjon i Eidsvoll. 40 ansatte mister dermed jobben.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no