24. apr
MOTKRAV: Advokat Stein Fredrik Janzon gikk hardt ut mot kommunens styring av Bårlidalsprosjektet og krever at rørleggerfirmaet Lunder & Aas får en tilbakebetaling på over ni millioner kroner fra Eidsvoll kommune.
 
– Eidsvoll kommune har handlet i ond tro
Advokat hamret løs på Eidsvoll kommune.

Publisert: 25.okt.2017 18:08
Oppdatert: 25.okt.2017 19:26

– Eidsvoll kommune har handlet i ond tro, uttalte advokaten til rørleggerfirmaet Lunder & Aas, Stein Fredrik Janzon og hamret løs på kommunen i sin sluttprosedyre onsdag.

STEVNET RØRLEGGERFIRMA

Kommunen har stevnet rørleggerfirmaet Lunder & Aas på Jessheim for retten og mener at firmaet har krevd over 12 millioner kroner for mye for materiell som ble brukt under bygging av det nye renseanlegget i Bårlidalen.

Rettssaken i Øvre Romerike tingrett ble avsluttet onsdag etter ti dagers rettsforhandlinger.

store overskridelser

Janzon tegnet et prosjekt med svært dårlig styring og kontroll.

– Prosjektet har overskridelser på over 100 millioner kroner, og kommunen er i tvist med så å si alle aktører i prosjektet. Lunder & Aas er den minste av dem. Likevel henges firmaet ut av kommunen på lokalavisenes forsider som grove bedragere, uttalte Janzon.

PERSONLIG PRESTISJE

– Dette handler ikke om skattebetalernes penger (slik kommuneadvokat Anne Christine Kroepelien har uttalt). Dette handler om personlig prestisje blant kommuneadministrasjonen og politikerne, uttalte han.

AVTALEFORTOLKNING

Konflikten dreier seg først og fremst om forståelsen av den rammeavtalen som i 2011- to år før arbeidene i Bårlidalen – ble inngått mellom det interkommunale innkjøpssamarbeidet ØRIK og rørleggerfirmaet Lunder & Aas.

12 MILLIONER KRONER

Kommunen mener avtalen tilsier at Lunder & Aas hadde rett til å øke materialprisene med 20 prosent ut fra nettopris, forstått som det firmaet selv betalte til grossist.

Firmaet har kalt dette «grossistenes ny nettoprissystem» og tatt påslaget ut fra hva som var oppført i grossistens prisbok.

BEREGNINGSGRUNNLAGET

Kommunen mener firmaet hemmeligholdt grunnlaget for påslaget til høsten 2015, og har regnet ut at prisøkningen er blitt på 144,5 prosent. Ut fra dette mener kommunen at Lunder & Aas har overfakturert for over 12 millioner kroner.

– Kommunen har kun vært opptatt av sin forståelse av rammeavtalen med fokus på begrepet netto, uttalte Janzon i sin sluttprosedyre.

– Lunder & Aas ville tapt penger på oppdraget med kommunens forståelse av avtalen.

– Firmaet har i fire år praktisert rammeavtalen på samme måte. Kommunen visste at Lunder & Aas fakturerte høyere materialpriser enn selvkost, pluss 20 prosent. Fra september 2011 til 2015 sendte firmaet mer enn 600 fakturaer på småoppdrag til Eidsvoll kommune med samme type fakturagrunnlag, uten at kommunen protesterte, opplyste Janzon.

FREMMET MOTKRAV

– Her har kommunen også tapt sin rett på grunn av passivitet, uttalte han og fremmet et motkrav på 9.543.845,53 kroner inklusiv moms for utførte arbeidstimer, tilført materiell og erstatning for tapte oppdrag andre steder. Kravet innbefatter kommunens tilbakeholdt beløp på vel 5,2 millioner pluss moms.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no