15. sep
403 ÅR. Disse fire kvinnene er 403 år til sammen. Alle bor på Gystadmyra bo- og aktivitetssenter, er klare og husker godt fra gamle dager. F.v. Signe Østgård (100), Frida Bråten (100), Kristin Nore (100) og Hallfrid Bjørvik Albertsen (103).
 
– Kroppen blir kortere og historiene blir lengre
JESSHEIM. Tre hundreåringer og en 103-åring, alle fullstendig klare og med alle minner i god behold – det er bemerkelsesverdig. Og alle fire bor de på Gystadmyra bo- og aktivitetssenter.

Publisert: 29.apr.2017 15:00
Oppdatert: 28.apr.2017 17:21

Det er ikke alle som kommer spaserende til sin egen 103-årsmarkering. Men det gjør Hallfrid Clarise Bjørvik Albertsen. I går ble hun, Kristine Nore, Frida Bråten og Signe Johanne Østgaard – alle 100 år – feiret med stort kalas og mange gjester. Til sammen er de altså 403 år.

– VIKTIG Å KOSE SEG OG SLAPPE AV

Hallfrid på 103 har ikke noe vettug forklaring på hvorfor hun har blitt så gammel, annet enn at hun mener det er viktig å kose seg, slappe av og drikke mye vann.

– Jeg har bestandig lest mye. Det har gitt meg en stor glede. Da hviler kroppen, og det trenger den, sier hun.

Hun liker ikke søtt, og brus har hun aldri drukket.

– Det sunneste og beste er vann. Men jeg drikker alkohol – aldri mye, men en liten drink er godt! Maten er det alminnelige slaget, sånn som alle folk spiser.

Det fortelles med den største pålitelighet at Hallfrid, som opprinnelig kommer fra Tromsø, bestiller drosje og tar seg egne turer til storsenteret.

SIGNE FRA MOGREINA

Signe er født og oppvokst på Sessvollmoen på Mogreina. Der har hun bodd all sin dag, helt til hun flyttet til Gystadmyra. Hun har en helt bemerkelsesverdig hukommelse og kan fortelle i detalj hva hun har opplevd gjennom et langt liv.

– Jeg kan huske vi fikk innlagt vann og strøm. Jeg husker de første bilene kom til bygda og at jeg hørte på radio for første gang.

Hun ble født i 1917, under første verdenskrig. Den husker hun naturlig nok ikke noe fra, men hun var en ung dame på 28 år da tyskerne kom til landet. Annen verdenskrig husker hun derfor godt.

– Sønnen min døde da han var 61 år, men jeg har en svigerdatter og tre barnebarn. De er jeg veldig stolt av, sier hun.

Det er for øvrig bare fire år siden Signe hoppet i fallskjerm, og det sier sitt.

15 TIMER FRA OSLO TIL ODAL

Frida har bodd store deler av livet i Odalen, men hun og mannen bosatte seg i Oslo. Av og til tok de turen tilbake til hjembygda – en tur på 15 timer.

Kristine, som er fra Ådal i Valdres, vokste opp på en husmannsplass, flyttet til Kløfta og jobbet på Asper hotell. Da hun var yngre, sang hun i sangkor og var aktiv i foreningslivet.

I sin tale sa enhetsleder ved senteret, Sylvia Aastad, blant annet:

– Alder er som å bestige et fjell. Man blir andpusten, men får mye bedre utsikt, og at etter hvert som en blir eldre, blir kroppen kortere og historiene lengre. Dette passer godt på dere fire, sa hun.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
BESØK. Signe Østgaard fra Mogreina fikk besøk av Ullensakers ordfører Tom Staahle.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no