18. okt
Frykter konsekvensene: Gøril Tidem (hovedtillitsvalgt i Fagforbundet), Jon Ørjan Brodshaug (hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet) og Bjørg Stenberg (hovedverneombud) frykter dårligere tjenestetilbud ved kutt.
 
Kan komme millionkutt i kommunen: – Vil gå ut over tjenestetilbudet
Gøril Tidem, Jon Ørjan Brodshaug og Bjørg Stenberg frykter konsekvensene av foreslåtte millionkutt i kommunen. – Vi er allerede en svært effektivt drevet kommune, sier Brodshaug.

Publisert: 09.okt.2018 15:30
Oppdatert: 09.okt.2018 15:38

Etter 19 kveldsmøter fra januar til august måtte administrasjonen legge fram en kuttliste som ikke strider mot nasjonal lovgivning. Dette skjedde etter at kommunestyret nedsatte en finanskomité. Blir listen vedtatt i forbindelse med den politiske budsjettdebatten i desember, innebærer det tjenestekutt på 25,1 millioner allerede i 2019. Listen inneholder alt fra økt SFO-betaling og stillingsreduksjoner til kutt i økonomisk sosialhjelp.

– Kutt og innsparinger er ikke ønskelig i det hele tatt. Det er klart det vil gå ut over tjenestetilbudet, sier Gøril Tidem, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Eidsvoll kommune.

–Det får konsekvenser

– I ren drift er Eidsvoll kommune allerede én av de mest effektivt drevne i landet. Ytterligere kutt vil få konsekvenser. Eneste årsaken til at akkurat disse kuttene er foreslått er at tjenestene ikke er lovpålagte. Men det får store konsekvenser likevel, sier Jon Ørjan Brodshaug, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i kommunen.

– Har dere noen bønn til politikerne?

– Det er å vedta et budsjett som gjør de ansatte i kommunen minst mulig skadelidende. Politikerne må også tenke på hva slags tilbud innbyggerne skal få. Kuttes det ansatte blir tilbudet dårligere. Vi trenger alle som allerede jobber i denne kommunen, sier Bjørg Stenberg, hovedverneombud i Eidsvoll kommune.

Trekløveret poengterer at de synes prosessen gjennom Finanskomiteen har vært ryddig.

Store utfordringer

– Prosessen har vært åpen, lærerik og ryddig. For oss som har deltatt på møtene kom heller ikke kuttlisten som en bombe. Hver virksomhet har satt opp sine kuttmuligheter, og så må politikerne til slutt ta stilling til hva de ønsker å gå for, sier Tidem.

Politikerne i Eidsvoll kommune går en utfordrende tid i møte. På den ene siden står de foran store investeringsprosjekter. Enkelte har snakket om å innføre eiendomsskatt, men dette er ikke noe flertallet ønsker per i dag. Dermed står de tolkevalgte i praksis igjen med tre mulige løsninger: Øke inntektene, gjennomføre kutt eller utsette investeringer.

– Det skal bli spennende å se hva de gjør. På Vilberg skole går elever og ansatte og venter på bedre arbeidsforhold. Det er viktig at slike prosjekter ikke nå settes på pause, sier Brodshaug.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no