19. sep
 
– Lenge til middag, eller? Jeg er sulten!
Ekornene på terrassen til Edel Rødsjø spiser nesten hele dagen, tramper med bakbeina om de ikke er helt fornøyde med menyen og kommer på besøk hele året.

Publisert: 05.sep.2018 15:00
Oppdatert: 05.sep.2018 15:20

– Det er koselige, små personligheter hver og en. De kommer helt bort til beina mine og sier fra om det er tomt i skåla, sier Edel Rødsjø i Myhrersvingen i Eidsvoll.

Terrassen på eneboligen ligger rett ved skogen. Der har ekornene virkelig funnet seg til rette. De traver rundt foran henne om de skjønner at det er mat på vei. Synes de det er lenge siden siste servering kan de lene seg mot vinduet og nærmest titte spørrende inn: Er det lenge til middag, eller?

Peanøtter, julekake og kjeks

– Favorittmaten er nøtter og skall. De gjemmes på lure steder, som takeaway. Rensende peanøtter spises på stedet i ro og mak. Ellers er det tørt brød og gamle tørre kjeks, for eksempel gamle julekaker utpå våren, som er svært populært, smiler Rødsjø.

Hun sier det ser ut til at ekornene bruker luktesansen mer enn synet for å finne godbitene.

– Det er morsomt å se på når de gjemmer maten og så blir kjempeglade når de finner den igjen. De skal jo også passe seg for naboens katt og fæle rovdyr mens de leter også. De gir av og til uttrykk for at de ikke er fornøyde med «bare» peanøtter. Da tramper de ampert med bakbeina og vifter raskt med rumpa og spør etter hasselnøtter, sier Rødsjø.

Solsikkefrø er også populært.

– Per nå er det fem ulike individer som gjester oss, og de har navn etter atferd eller farge. De er her på vinteren også og pynter opp fint i juledekorasjonen på terrassen, sier Edel Rødsjø.

Ekorn

Gnager i ekornfamilien. Et trelevende pattedyr med stor hårete hale.

Vekten varierer fra 200 til 450 gram.

Kroppslengde inntil 24 centimeter. Halen er 14–19 centimeter lang.

Hannen og hunnen er like store. Utbredt i skogstrøk over hele landet.

Ekornet lever helst i barskog, men finnes også i løvskog.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no